Tarieven opname en dagbehandeling: wat speelt een rol?

Hoeveel je precies moet betalen hangt van verschillende zaken af. Een aantal keuzes over je opname, die gevolgen hebben voor de kostprijs –bijvoorbeeld voor een twee- of eenpersoonskamer– duid je bij aanvang van je opname aan in een opnameverklaring.

tarieven opname en dagbehandeling

aansluiting bij ziekenfonds 
verhoogde tegemoetkoming 
hospitalisatieverzekering 
geen AssurCard
een- of tweepersoonskamer
persoonlijke uitgaven

 

Ziekenfonds

Je ziekenfonds betaalt een belangrijk deel van je kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis. Voor de kosten die je zelf dient te betalen krijg je een factuur toegestuurd. 

voor ziekenfonds

 • verblijf in gemeenschappelijke kamer
 • medicatie en medische hulpmiddelen
 • honoraria artsen en kinesitherapeuten (officieel tarief Riziv)

voor patiënt

 • wettelijk persoonlijk aandeel
 • wettelijke supplementen voor bepaalde medische onderzoeken
 • supplement eenpersoonskamer
 • persoonlijke uitgaven

Het is zinvol om vóór de start van je opname contact op te nemen met je ziekenfonds om na te gaan of je aansluiting in orde is. Indien niet, neem dan contact op met patiëntenonthaal om je te informeren over de kosten verbonden aan je behandeling. Indien je niet aangesloten bent bij een ziekenfonds maar bij een andere zorgverzekeraar, is het belangrijk om voor de start van je behandeling hiervoor al een toelating aan te vragen. Vóór je opname dien je die aan het onthaal van ons ziekenhuis te bezorgen. 

 

Verhoogde tegemoetkoming

Mogelijks heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming door je ziekenfonds en is je persoonlijk aandeel in de kosten lager. Informeer je bij je ziekenfonds of dit voor jou geldt. Doe dat bij voorkeur voor de start van je behandeling of van je opname. Tijdens je behandeling of opname kan je hiervoor ook nog terecht bij de sociaal werker in het ziekenhuis. 
 

Hospitalisatieverzekering

Hebt je een hospitalisatieverzekering? Neem dan voor de start van je behandeling contact met je verzekeraar op. Informeer of je hospitalisatieverzekering tussenkomt in de kosten verbonden aan een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis en of er een beperking is in de tussenkomst bijvoorbeeld in tijdsduur of voor supplementen voor een eenpersoonskamer.

 

AssurCard

Je kan in het ziekenhuis (zowel campus Kortenberg als Gasthuisberg) geen gebruik maken van je AssurCard. Dat betekent dat je bij opname een papieren aangifte van hospitalisatie moet invullen. Voor een goed verloop is het aangewezen om bij de aangifte ook al onmiddellijk een medisch verslag te voegen voor de adviserend arts. Dat betekent ook dat je de ziekenhuisfacturen in eerste instantie zelf moet betalen alvorens je dat geld zelf kan terugvragen via een verzekeringsmaatschappij.

 

Eenpersoonskamer

Voor een eenpersoonskamer betaal je een supplement van 10,70 euro per dag aan het ziekenhuis. Bovendien mogen artsen een bijkomend honorariumsupplement van 5,90 euro per dag aanrekenen. Je kan dus heel wat kosten besparen door te kiezen voor een tweepersoonskamer. 

Word je opgenomen in een eenpersoonskamer omdat er geen tweepersoonskamer beschikbaar is of omdat je behandelende arts beslist dat dit aangewezen is, dan betaal je geen extra kosten voor de eenpersoonskamer. 

 

Persoonlijke uitgaven

 • extra eten en drinken
 • wasserijkosten voor je kledij
 • pedicure, manicure, kapper
 • gebruik telefoon naar een buitenlijn

Vragen over kostprijs of betaalmoeilijkheden?

Contacteer patiëntenonthaal of een sociaal werker van je afdeling. 

Patiëntenonthaal

02 758 05 69 

Overzicht afdelingen

Vragen over je factuur?

Contacteer patiëntenadministratie.

02 758 08 13