Nabijheid tijdens een psychotische crisis

vr 3 februari 2017 (09.00 tot 16.00)

HERHALING

ISPS Netwerk Lage Landen organiseert in samenwerking met UPC KU Leuven een herhaling van het symposium dat op 28 oktober 2016 plaatsvond.

 

Prijs: 
€20

Programma: 

Het woord crisis verwijst naar een ‘beslissend moment’, een mogelijkheid tot een keerpunt waarbij men kan stilstaan bij bepaalde moeilijkheden. Het betekent een kans om het leven een nieuwe wending te geven. Tijdens een crisis is er echter vaak ook ontreddering en een grote eenzaamheid die smeekt om menselijke nabijheid (‘being with’). Het klinisch werk leert ons dat psychiatrische verpleegkundigen bij uitstek de personen zijn die deze menselijke nabijheid kunnen bieden zowel in een intramurale als een extramurale context. Psychotherapeutische houvasten en preverbale elementen spelen een belangrijke rol in deze menselijke nabijheid. Op het symposium zullen al deze aspecten aan bod komen.

Tijdens de studiedag op 28 oktober gaf prof .Jan Olav Johannessen, de huidige internationale voorzitter van ISPS en een belangrijke voorvechter van de psychodynamische aanpak en de rol van de verpleegkundige in de therapie voor psychose in Noorwegen, een toelichting over de vernieuwde guidelines voor de behandeling van psychose in Noorwegen. Tevens bracht hij Mrs Fagerland en Mrs Strandberg mee, respectievelijk verpleegkundige en ervaringsdeskundige in psychose. Aan de hand van een film lichtten zij de rol van de nabijheid en de menselijke ontmoeting tussen verpleegkundige en een persoon lijdend aan een psychose toe. In de inleiding zal dr Van Bouwel de lezing van Prof Johannessen samenvatten. Nadien zal de film van Mrs Fagerland en Mrs Strandberg getoond worden, alsook hun persoonlijke reflecties .

Daarnaast zullen werkers in het klinisch veld (psychiaters, psychologen, verpleegkundigen) en ervaringsdeskundigen aan het woord komen om duidelijk te maken hoe zij deze nabijheid tijdens een psychotische crisis ervaren en vorm geven.
 

Programma

8.30
Onthaal met koffie

9.15
Inleiding
dagvoorzitter Ludi Van Bouwel

9.45
Film uit Noorwegen
Lone Viste Fagerland en Silje Marie Strandberg

10.45
Koffiepauze

11.15
Less is more: psychiatrische intensieve zorgen in evolutie
Hella Demunter

12.00
Video: herstel en ondersteunende zorg in de behandeling van psychose
Greet Wilrycx en Marianne van de Linde

12.30
Lunch

13.30
Ervaringen met een nieuwe vorm van seclusion tijdens een psychotische crisis in Zoersel
Birgit Devaere, Liesbeth Dockx en Bart Reynders

14.30
Keuze uit de workshops

  1. Verpleegkundige nabijheid in een transmurale psychotherapeutische context voor jong volwassenen met een psychose
    Gunther Hannot, Leen Lambrechts en ervaringsdeskundige
  2. Een intercultureel perspectief op nabijheid tijdens een psychotische crisis
    Viktor Kourakovsky, Gert Wouters en Müzeyyen Uzun

16.00
Receptie

 

Personalia

Lone Viste Fagerland (N): psychiatrisch verpleegkundige en consulent psychiatrische afdeling van Helse Stavanger en medewerker aan de film.

Silje Marie Strandberg (N): ervaringsdeskundige en medewerker aan de film.

Hella Demunter (Be): psychiater en systeemtherapeut in het UPC KU Leuven, op de afdeling voor psychiatrische intensieve zorgen en in het ambulant vroege psychoseproject VRINT.

Greet Wilrycx (NL): psychotherapeut, deed onderzoek naar herstel en ondersteunende zorg, lid van resilienceplus.

Marianne van de Linde (NL): verpleegkundig specialist werkzaam bij Antes, hoofdbehandelzaken FACT Dordrecht team 2 en Leerdam, lid van resilienceplus.

Gunther Hannnot (Be): psychiatrisch verpleegkundige in het ambulante vroege psychoseproject VRINT en in het mobiele team GGZ Leuven-Tervuren van het UPC KU Leuven.

Leen Lambrechts (Be): psychiatrisch verpleegkundige in het ambulante vroege psychoseproject VRINT van het UPC KU Leuven en stagebegeleidster in de Thomas More Hogeschool voor Verpleegkunde te Mechelen

Birgit Devaere (Be): diensthoofd  zorgprogramma psychose , PC Bethanië, Emmaus Zoersel.

Liesbeth Dockx (Be): verpleegkundig specialist cluster langdurige zorg, PC Bethanië, Emmaus Zoersel.

Bart Reynders (Be): psycholoog/psychoanalytisch psychotherapeut werkzaam binnen zorgprogramma psychose op opname- en behandelafdeling in PC Bethanië, Emmaus Zoersel.

Gert Wouters (Be): hoofdverpleegkundige van de psychotherapeutische afdeling voor jong volwassenen met een psychose en coördinator van het ambulante vroege psychoseproject VRINT in het UPC KU Leuven, lector aan UC Leuven Limburg, departement gezondheidszorg/internationalisering.

Müzeyyen Uzun (Be): psychiatrisch verpleegkundige werkzaam op psychotherapeutische afdeling voor jong volwassenen met een psychose in het UPC KU Leuven.

Ludi Van Bouwel (Be): psychiater/psychoanalytisch therapeut werkzaam in het UPC KU Leuven op psychotherapeutische afdeling voor jong volwassenen met een psychose, bij het ambulante vroege psychoseproject VRINT en in eigen praktijk te Lint. Bestuurslid ISPS Lage Landen.

payment options
Nabijheid tijdens een psychotische crisis - Symposium ISPS i.s.m. UPC KU Leuven
Schrijf je in ten laatste op 1 februari 2017. In de kostprijs van 20 euro zijn koffie, broodjeslunch en receptie inbegrepen. Deelname medewerkers UPC KU Leuven of UZ Leuven is gratis. Je kan je inschrijving annuleren, met volledige terugbetaling van het inschrijvingsgeld, tot vijf dagen voor het evenement. Neem hiervoor contact op met het Congrescentrum.

Blijf op de hoogte