ECT

elektroconvulsietherapie

ECT is de afkorting van elektroconvulsietherapie, in de volksmond ook wel elektroshocks genoemd. Tijdens ECT wordt, onder narcose, een elektrische impuls toegediend waardoor er in de hersenen een ontlading of een convulsie ontstaat. Het is gebleken dat ECT goed werkt bij patiënten die lijden aan ernstige depressies, bipolaire of manisch-depressieve stoornis, en sommige vormen van psychose, zoals schizofrenie of schizo-affectieve stoornis.

De behandeling gebeurt binnen het Academisch Centrum voor ECT en Neuromodulatie (AcCENT), via een opname of ambulant. Ze gebeurt enkel na een intake raadpleging voor ECT, na verwijzing door een behandelend arts.

 

 

Lees de patiëntenbrochure Elektroconvulsietherapie in het UPC KU Leuven

 

Kostprijs ECT

Tijdens een opname
Wanneer je ECT krijgt tijdens een opname, betaal je niets extra. Alle zorgen zijn in de opnameprijs inbegrepen.

Ambulant 
Wanneer je voor een ambulante ECT-sessie komt (ook als je in een ander ziekenhuis bent gehospitaliseerd) ontvang je voor elke behandeling een factuur met het honorarium voor de psychiater (50,94 euro, waarvan 38,94 euro tot 47,94 euro (voorkeurregeling) wordt terugbetaald), 25 euro voor het gebruikte medisch materiaal en eventueel ontbijt (niet terugbetaald), en een wisselend bedrag voor de gebruikte medicatie. De vermelde tarieven kunnen jaarlijks worden geïndexeerd.

Raadpleging ECT intake