Neurodiversiteit
Een nieuwe blik op autisme(hulpverlening) door Gert-Jan Vanaken
Programma:
Hoe ziet goede en rechtvaardige autismezorg eruit in tijden van neurodiversiteit? Die vraag bestudeerde ik in mijn, intussen afgerond, doctoraatsonderzoek ‘Neurodiversiteit Bekrachtigen: een studie naar de ethiek van vroege autismedetectie- en interventie’. In dit seminarie duid ik de origine, aannames en claims van de neurodiversiteitsbeweging. Vervolgens verken ik welke nieuwe vragen het neurodiversiteitsparadigma oproept voor de klinische autismezorg. Ten slotte, introduceer ik enkele mogelijke pistes met betrekking tot diagnostiek, interventies en de rol van ervaringsdeskundigheid om te komen tot een meer ‘neurodiversiteits-affirmatieve autismezorg’.
Gastspreker is Gert-Jan Vanaken - arts en postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Ethiek (Universiteit Antwerpen) en de Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek (KU Leuven).
Zonder inschrijving en deelname gratis
Je kan dit seminarie enkel online volgen.
Medewerker Z.org KU Leuven?
- stem vooraleer je deeleemt je deelname af met je leidinggevende, via myUPC
het event komt in aanmerking voor je opleidingsteller
vraag je deelname aan in myUPC
Accreditering
Accreditering voor artsen is aangevraagd.
Ben je arts? Geef bij het inloggen naast je volledige naam ook je RIZIV-nummer op.
Vragen?
kathy.puttemans [at] upckuleuven.be (subject: Vraag%20i.v.m.%20Seminarie%20KPSY)
Seminaries kinder- en jeugdpsychiatrie
De wetenschappelijke seminaries kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven, telkens met een gastspreker uit binnen- of buitenland, staan open voor zowel interne als externe zorgmedewerkers die betrokken zijn in de zorg voor kinderen en jongeren.
Organisatie: dienst kinder- en jeugdpsychiatrie UPC KU Leuven, onder supervisie van diensthoofd prof. dr. Marina Danckaerts