10 vragen aan de zorgwijze, prof. dr. Marina Danckaerts

Zorgwijzer laat tien levensvragen los op een zorgwijze. Dr. Bart Van Daele gaf de fakkel door aan prof. dr. Marina Danckaerts, diensthoofd van de kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven, hoogleraar KU Leuven en netwerkcoördinator van Yuneco, het netwerk Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren Vlaams-Brabant.


1. Wat deed u kiezen voor de zorg?

“Eerlijk gezegd ben ik aanvankelijk wat gepusht. Ik wilde heel graag fysica en sterrenkunde studeren, maar mijn leerkrachten vonden dat ik er verkeerde verwachtingen over had en beter geneeskunde koos… Ik heb me laten overtuigen. Het bleek niet echt mijn ding, tot ik een keuzevak kinderpsychiatrie opnam. Het laveren tussen de veelheid aan beïnvloedende factoren in een gelijkopgaand spel van nature en nurture, om dan een nieuw verhaal te schrijven voor en door kinderen, jongeren en gezinnen: dat was een openbaring.Al snel werd ik gegrepen door de verwaarlozing van de geestelijke gezondheidszorg. Hoe kunnen we ons edelste orgaan zo veronachtzamen en de zorg ervoor neerhalen? En hoe kunnen volwassenen zo ondoordacht omgaan met kinderen in functie van hun eigen behoeften? Eén weekje wacht levert 10 jongeren met suïcidaliteit op die allemaal zware rugzakken torsen van onverantwoorde opvoedingssituaties. Tegen het leed dat volwassenen kinderen aandoen is vooralsnog geen wetenschap opgewassen. Daar ligt nog een grote taak voor preventie…”

Lees het vervolg | Zorgwijzer

danckaerts_4x3_111.jpg

Van sterrenkunde naar kinderpsychiatrie. Hoe prof. dr Marina Danckaerts gebeten raakte door de zorg voor kinderen en jongeren, vertelt ze in Zorgwijzer, in tien antwoorden.