'Als je eens wist': de lange strijd na grensoverschrijdend gedrag tussen broers en zussen

Het vraagt enorm veel moed om over iets moeilijks als siblinggeweld te praten, zegt Binu Singh, kinder- en jeugdpsychiater in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven in Humo. Eén op de drie kinderen wordt ooit het slachtoffer van siblinggeweld, leren we in 'Als je eens wist' (VRT Canvas).

Het komt, zegt dr. Binu Singh, veel meer voor dan we denken, en het is mogelijk zelfs de meest voorkomende vorm van intrafamiliaal geweld. Tegelijkertijd is het de vorm die het minst vaak aan het licht komt.

"Daarom vind ik de getuigenissen in deze reeks zo belangrijk en zo moedig. Het probleem met siblinggeweld is dat de grens tussen gezonde rivaliteit, spel, of aanhankelijkheid tussen broers en zussen, en de ongezonde vorm ervan, in het openlijke gedrag soms flou is. Daarom hoor je ouders ook vaak zeggen: 'Ik dacht dat het normaal was en wilde niks aankaarten dat niet waar bleek te zijn.' Terwijl slachtoffers vaak vertellen: 'Iedereen voelde dat er iets mis was, en mijn ouders, die mij moesten beschermen, hebben het gewoon laten gebeuren.' Het gevoel van schaamte speelt bij siblinggeweld ook een heel grote rol." (...)

"Een trauma helen geeft je het stuk van jezelf terug dat wél weet en voelt. Natuurlijk kom je dan de pijn tegen die je niet wilde voelen, en daarom is het belangrijk dat het gebeurt samen met een therapeut die je helpt om die pijn in veilige omstandigheden te verwerken. Samen met iemand die wél verbinding met je houdt, die voor je kan zorgen. Zo bouw je stilaan het vertrouwen in jezelf en de ander op, en kun je gaandeweg beginnen te geloven dat de wereld wél veilig kan zijn."

Lees de volledige reportage | Humo

 

singh_groot_72dpi_4x3.jpg