Durf te vragen: "Ben je niet gewoon een controlefreak?"

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Durf te vragen (VRT 1 en VRT Max) ging over mensen met een dwangstoornis. Onder andere Nele beantwoordt de vragen die op haar worden afgevuurd. Dankzij de sterke steun van familie en vrienden en deelname aan het dagprogramma voor obsessieve-compulsieve stoornis onder supervisie van prof. dr. Chris Bervoets ziet zij weer licht aan het einde van de tunnel.

Ongeveer 1,5 tot 2 procent van de algemene bevolking kampt in meer of mindere mate met een dwangstoornis, dat is 1 op 50. Mensen kennen het ook onder de afkorting OCS, een obsessief compulsieve stoornis of in het Engels OCD, obsessive compulsive disorder. In de studio van Durf te vragen praten zeven mensen openhartig over hun dwang: overgeeffobie, smetvrees, magische dwang, skin picking, poets- en symmetriedwang en H-OCD. Ze laten zich van hun moedigste maar ook kwetsbaarste kant zien. We krijgen eerlijke antwoorden op heel wat vragen: Schaam jij je? Ben je niet gewoon een controlefreak? Kan je genieten van een ongedwongen moment? Siska trekt eropuit met Nele en Annelies om meer inzicht te krijgen in de verschillende therapieën die hen geholpen hebben.

Wat begon bij Nele als kleine dwangmatige en onschuldige handelingen mondde uit in het monster dat OCD heet. In 2021 ging het licht uit: de OCD had al haar levenskwaliteit weggenomen. Nele kampte met stapdwang, teldwang en een overgeeffobie. Ze ging in dagtherapie. Dankzij de professionele hulp en de onvoorwaardelijke steun van haar gezin en familie, is er weer licht aan het einde van de tunnel, hoewel het dagelijks vechten blijft tegen de dwang. Nele trekt mee de OCD Liga en wil een stem zijn voor de mensen die worstelen met een dwangstoornis. "OCD is een sluimerend gif met vreselijke gevolgen."

Bekijk de aflevering | VRT MAX

Lees de getuigenis van Nele | Nieuwsblad

bervoets_groot_72dpi_-_uitsnede_liggend_3op411.jpg

Psychiater Chris Bervoets is onder meer is verantwoordelijk voor het zorgprogramma dwangstoornissen (Universitair Centrum voor Obsessieve Compulsieve Stoornissen) in het UPC KU Leuven.