‘Er zijn nog veel vooroordelen over angsten bij minderjarigen’

Angststoornissen zijn de vaakst voorkomende psychiatrische stoornissen bij kinderen en jongeren. In haar nieuwe podcast Club Angst geeft Sofie Steenhaut hen een stem. Hilde Sijmons, kinder- en jeugdpsychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven, geeft in De Morgen commentaar.

Volgens dr. Hilde Sijmons blijft de prevalentie van de stoornis bij jonge mensen te vaak onderbelicht. “Voor ze achttien worden, heeft 10 procent van de jongeren een angststoornis doorgemaakt. De tolerantie voor de angsten van minderjarigen is te groot”, vertelt ze. (...)
Bij een psycholoog aankloppen en over een angststoornis op jonge leeftijd spreken is allesbehalve vanzelfsprekend. Toch wijst Sijmons erop dat een escalatie van de situatie ook een grote impact op de gezondheid van patiënten kan hebben. “Depressie en angststoornissen zijn twee handen op een buik. Als er geen behandeling komt, groeit ook de kans op middelenmisbruik of suïcide.” Mensen die met de stoornis kampen, kunnen zich bovendien optrekken aan het feit dat de resultaten van de behandeling erg goed zijn. Jaren na het eind van een traject bij een psycholoog kunnen de gevoelens weer opduiken, maar dan kost het minder moeite om de tools uit het verleden opnieuw aan te reiken. Kinderen en jongeren zijn bovendien kneedbaarder, waardoor de vruchten van een succesvolle behandeling zich langer kunnen afwerpen.

Lees het artikel in De Morgen 

Beluister de podcast op VRT MAX

Beluister de podcast op Spotify