Heerlijk geslapen en toch is daar de eerste geeuw alweer. Zijn we zo snel weer moe?
Maarten Van Den Bossche, supervisor van de slaapkliniek, antwoordt op vragen van lezers van Het Nieuwsblad.
Waarom geeuwen we?
Prof. dr. Maarten Van Den Bossche: "De meest waarschijnlijke theorie is dat je door de typische geeuwbeweging een stimulatie krijgt van de halsslagader. Die zorgt er dan op haar beurt voor dat het stresssysteem op gang wordt gebracht. Zo wordt je lichaam alerter op momenten dat je daar nood aan hebt: als je dreigt in slaap te dommelen, of als je geconcentreerd moet zijn voor een belangrijke (sport)prestatie bijvoorbeeld. Maar dus ook als je ’s ochtends probeert te ontwaken." (...)
Waarom lijk je na een narcose niet gedroomd te hebben?
(...) Er is dus ook geen sprake van een remslaap, het typische gedeelte van de slaapcyclus waarin je dromen krijgt, vertelt Van Den Bossche. "Tijdens de normale droomslaap of remslaap is je hersenactiviteit sterk vergelijkbaar met een wakkere toestand, wat onder andere maakt dat je veel zintuiglijke sensaties hebt die in de hersenen worden gegenereerd, maar dat heb je dus niet tijdens narcose. In principe zal je dus niet dromen onder narcose." (...)
Slaapexpert Maarten Van den Bossche, supervisor van de slaapkliniek, over de functie van geeuwen en het uitblijven van dromen bij een narcose.