Het is beschamend. We weten niet waarom we blozen

Het Nieuwsblad legde prof. dr. Stephan Claes de vraag van een lezer voor: Waarom word ik rood bij schaamte en wit bij schrik? Waarom krijg ik kippenvel bij kou en schrik? 

(...) “Als we te maken krijgen met een prikkel die op een of andere manier bedreigend is, dan schiet ons stresssysteem in ­actie. Dat gebeurt onder invloed van hormonen.” Maar het ene hormoon is het andere niet. “Binnen enkele seconden is er een toename in adrenaline en noradrenaline, twee stresshormonen die er voor zorgen dat we snel kunnen reageren”, zegt Claes. “Dat komt van pas als je bijvoorbeeld moet wegspringen voor een auto die op je komt afgereden.” De fight or flight-reactie, zeg maar. Het derde belangrijke stresshormoon is cortisol. “Dat komt pas na enkele minuten op gang, en zorgt ervoor dat de reactie langere tijd volgehouden kan worden. Cortisol laat het lichaam energie vrijstellen om het hoofd te kunnen bieden aan een blijvende stress-situatie.” Dat we bleek worden, gebeurt onder invloed van die stresshormonen.

(...) Maar wat dan met kippenvel? Het blijft toch raar dat onze huid er in een paar milliseconden tijd kan uitzien als die van een geplukte kip. “Ook dat is een gevolg van de fight or flight-reactie”, zegt Swinnen. “Onder invloed van adrenaline spannen kleine spiertjes in onze huid zich op en zetten de haartjes recht. Dat kan zowel het gevolg zijn van een plotselinge angstreflex als een reactie op koude. Koude is namelijk ook een potentieel gevaar voor de huid.” De mens is trouwens niet de enige diersoort wiens haren af en toe rechtop gaan staan. Katten of stekelvarkens tonen precies dezelfde reactie als ze zich bedreigd voelen. Kippenvel is waarschijnlijk een overblijfsel van onze meer behaarde voorouders, zegt Claes. “Door hun haren recht te zetten willen dieren zich groter tonen dan ze zijn, om de vijand af te schrikken. Ook laten ze zo duidelijk zien dat ze klaar zijn om te vechten.” In het geval van koude is er eveneens sprake van een evolutionair nut. Dankzij kippenvel zijn we beter in staat om warmte vast te houden. Het samentrekken van de huidspiertjes genereert namelijk warmte en de rechtstaande haartjes zorgen ervoor dat we een luchtlaagje bij de huid vasthouden Het is beschamend. We weten niet waarom we blozen waardoor onze lichaamstemperatuur zo stabiel mogelijk blijft. (...)

Lees het artikel op nieuwsblad.be