Hoe beschadigd is de jonge coronageneratie?
Vijf jaar na de pandemie blijkt de mentale schade bij jongeren mee te vallen, maar de coronajaren hebben wel degelijk hun sporen nagelaten. De typische adolescentenjaren – vol vriendschappen, feesten en groei – vielen in lockdown, en dat leidde tot een andere kijk op het leven. Jongeren zijn veerkrachtiger dan gedacht, maar kampen vaker met keuzestress, eenzaamheid en psychische klachten.
Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie aan het UPC KU Leuven, trok al tijdens de pandemie aan de alarmbel over de mentale impact. Vandaag ziet ze samen met andere experts hoe corona bepaalde trends versneld heeft: jongeren gaan minder uit, daten anders, en stellen hun persoonlijke welzijn voorop – ook in hun verwachtingen rond werk en levensstijl. De fuif is misschien dood, maar jongeren zoeken wél opnieuw verbinding – op hun eigen manier.
Lees
Prof. dr. Marina Danckaerts is diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Haar klinische interessegebieden zijn ADHD en aanverwante ontwikkelingsproblemen zoals leerproblemen, tics en
gedragsstoornissen.