Hoe ga je claustrofobie te lijf?

Nu we weer volop mogen reizen met het vliegtuig, breekt bij sommigen ook weer het angstzweet uit bij de gedachte aan die gesloten ruimte. Hoe komt het dat je claustrofobisch wordt, en hoe geraak je ervan verlost? Chris Bervoets is psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, waar hij zowel dwangneuroses als fobiëen bestudeert. Hij geeft hln.be een inkijk in het mechanisme achter deze aandoening.

Wil je weten of jij al dan niet aan deze fobie lijdt? “Dan moet je de ziekteverschijnselen goed onder de loep nemen”, aldus de Leuvense psychiater. “80 procent van de patiënten zal eerder met chronische, kalme angstsymptomen te maken krijgen. Denk maar aan een opgejaagd gevoel, stress, hartritmeverhogingen of een slechte slaap. Een veel kleiner percentage kampt echter met hevige paniekaanvallen: heftige hyperventilatie, een bonzend hart, een hoge bloeddruk en verkrampte spieren. Heb je symptomen uit een van deze groepen én is er een uitlokkende factor mee gemoeid? Dan heb je de diagnose eigenlijk al klaar.”

Therapie

Maar hoe pakken we de aandoening nu aan? (...) In combinatie met gedragstherapie wordt vaak ook de chemische weg gevolgd. “We weten nog niet goed hoe angstmedicatie juist werkt. Maar we merken wel dat de pillen op de één of andere manier op de angst inwerken, waardoor de cognitieve gedragstherapie vaak beter zijn werk doet. Medicatie heeft dus zeker een toegevoegde waarde, al zou ik altijd eerst starten met CBT en exposuretherapie.” Wist je tot slot dat ons brein ook een elektrisch orgaan is? “De meest effectieve techniek om die te beïnvloeden is momenteel de Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS). (...)

Ook al hebben al deze behandelingen slaagkansen van 60 à 70 procent, slechts in zeldzame gevallen raak je helemaal van je claustrofobie verlost. “Soms kan je bijvoorbeeld maanden zonder klachten zitten, om dan opeens enkele triggers na elkaar te krijgen.”

Lees 'Hoe ga je claustrofobie te lijf?' | hln.be