Hoe kwetsbaar is de kunstenaar? De link tussen creativiteit en psychoses

Psychiater Erik Thys en beeldend therapeut Sofie Mulier leggen in Knack Weekend uit wat de link is tussen creativiteit en psychosegevoeligheid. 

Lijden mensen met creatieve beroepen, van dansers en fotografen tot wetenschappers en schrijvers, vaker dan gemiddeld aan psychische stoornissen? Die vraag stelde de Zweedse psychiater Simon Kyaga zich in 2011, voor het grootste epidemiologisch onderzoek naar het verband tussen creativiteit en psychopathologie tot nog toe. 

Van alle psychische stoornissen lijken in het bijzonder psychotische stoornissen vaker dan gemiddeld samen te gaan met creatief talent. “Er zijn hiervoor ook alsmaar meer aanwijzingen vanuit het genetisch onderzoek”, zegt Erik Thys. Hij is als psychiater verbonden aan UPC KU Leuven en PSC Sint-Alexius-Elsene, is actief in de psychosenzorg, en voorzitter van vzw KAOS, waar artistieke projecten met een link met de psychiatrie ontwikkeld worden.

Net vanwege de link tussen psychische kwetsbaarheid en creativiteit kan een creatieve activiteit ook een uitgelezen middel zijn om therapeutisch aan de slag te gaan. “Schilderen, tekenen of boetseren is dan een middel om gevoelens, gedachten of herinneringen te vertalen in een werkstuk”, legt beeldend therapeut Sofie Mulier van UPC KU Leuven uit. “Wat vanbinnen zit, wordt naar buiten gebracht. Sommige deelnemers zijn bijvoorbeeld heel verkrampt en kunnen moeilijk emoties uiten. Het werken met de handen kan heel regulerend, bevrijdend werken." (...)

Lees 'Hoe kwetsbaar is de kunstenaar? De link tussen creativiteit en psychoses' | Knack Weekend