Kinderpsychiater Binu Singh is Mens van het Jaar 2022

Dr. Binu Singh, verantwoordelijke voor het zorgprogramma jonge kind in het UPC KU Leuven, is door Knack Weekend verkozen tot Mens van het Jaar 2022.  

Sinds dr. Binu Singh de kinderopvang in ons land ondermaats durfde te verklaren, kunnen we niet meer zonder haar. De kinderpsychiater moest dit jaar in elke krant uitleggen waarom ze het opneemt voor de allerjongsten, schreef een boek en wordt overstelpt met reacties van bezorgde en bewonderende volgers. Onze redactie heeft daar vier woorden voor: Mens van het Jaar.

Het kantelpunt in haar loopbaan kwam op die zaterdagavond in oktober, 2021. In het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan had Binu Singh (43) net een dik uur in haar ziel laten kijken en achteraf zat haar mailbox vol dankbetuigingen en verdrietige verhalen. Over traumatische geboortes en kinderjaren, moeilijke ouder-kindrelaties. Anderen lieten weten door de kinderpsychiater ‘tot tranen toe geraakt te zijn in elke vezel van hun lichaam’. Wat ze had verteld over kinderen die lastig gedrag vertonen, of de impact van de jeugd van koning Filip op zijn verdere leven, bleek bij zoveel mensen te resoneren dat de dokter een jaar later nog niet alle reacties gelezen kreeg. (...)

Onmogelijk is het om haar boodschap bondig samen te vatten. Een poging: op geen enkel ander moment in ons leven ontwikkelen we ons zo snel als in de eerste levensjaren. Daarom is de impact van onze omgeving in die fase zo groot. “De hersenontwikkeling is voor tachtig procent klaar tegen dat een kind twee wordt.” Overmatige stress tijdens de vroege ontwikkeling leidt tot fysieke en mentale schade. Dat weten experten intussen uit onderzoek. In een recente podcast moest de geestesdoker zelfs de jeugd van Poetin gaan analyseren. “Toch investeren we in België niet in die vroege jaren, terwijl hier zoveel winst te halen valt voor later. We denken dat we goed bezig zijn, maar vaak komen onze goede intenties niet binnen bij onze kinderen. Omdat we hun noden niet genoeg balanceren met die van ons als volwassene, omdat ons leeftempo veel te hoog voor hen ligt, of omdat we gedateerde opvoedingsvisies volgen. Wat wij in België te veel doen, is de schade laten oplopen en daarna ‘wieuw-wieuw’ proberen te fiksen.” (...)

Je bent onze Mens van het Jaar, dat vraagt om een terugblik. Hoe was 2022 voor jou?

“Dit was het jaar waarin ik ontdekte dat ik ook op andere manieren aan hulpverlening kan doen. Om die stortvloed aan vragen te beantwoorden na Alleen Elvis blijft bestaan besloot ik een webinar te geven. Ik had niet verwacht dat duizenden mensen zich daarvoor zouden inschrijven. Ook mijn kennis delen in de media en online inspireert anderen blijkbaar om de dingen anders aan te pakken. Een tweede hoogtepunt was de aandacht voor de crisis in de kinderopvang en de bijdrage die ik aan het debat mag doen. Iets waar experten in de coulissen al jaren aan werken werd dit jaar op de agenda gezet vanuit de samenleving. Het betekent dat gezinnen en de sector zelf voelen dat verandering nodig is. Ten derde was de zevende verjaardag van Kleine K een bijzonder moment. Mijn roots liggen in India. Het getal zeven heeft daar een symbolische waarde. In de Indiase cultuur gelooft men dat er zeven chakra’s zijn in een lichaam. Veel in het leven loopt ook in cycli van zeven jaar. Voor die verjaardag wilde ik een cadeautje en dat werd mijn eerste boek, Van hart tot hart . Het is geen klepper geworden. Daar had ik de tijd niet voor, bovendien zijn jonge ouders vaak te moe om veel te lezen en worden ze al overspoeld door informatie. Dus maakte ik een inspiratieboekje met uitgepuurde quotes en inzichten die mijn team en ik de voorbije zeven jaar in Kleine K hebben toegepast.”

Lees het volledige interview op knackweekend.be:
'Ouders in België zijn niet zo goed in hulp vragen'
 

Dr. Binu Singh, UPC KU Leuven, als Mens van het Jaar 2022 op de cover van Knack Weekend