Kinderpsychiater Binu Singh: ‘Wat we verwachten van ouders is niet realistisch’

Kinderpsychiater Binu Singh hamert op het belang van de eerste duizend dagen voor de ontwikkeling van baby’s en peuters. Onze omgang met jonge kinderen bepaalt hun gezondheid en later functioneren. Toch mogen we niet alle druk bij ouders leggen, vindt Singh. “Opvoeding is een collectieve verantwoordelijkheid. We beseffen dat te weinig.”

“Jonge kinderen zijn als ontluikende twijgjes in de grond”, vertelt kinderpsychiater Binu Singh. “Geef ze licht en liefde, en hun wortels zullen groeien. Zet ze in de schaduw en je creëert een waslijst aan maatschappelijke problemen.” Singh spreekt met zachte stem, maar wat ze zegt, komt binnen. Als bezielster van het dagziekenhuis voor baby’s en peuters ‘kleine K’ (UPC KU Leuven), vertolkt ze al jaren de noden van het jonge kind. Zelfs anno 2023 is dat nog nodig.

“Onze samenleving is georganiseerd op maat van volwassenen”, legt ze uit. “Die logica moeten we omdraaien. Tegemoetkomen aan de fundamentele noden van kinderen is niet louter de zaak van ouders, kinderbegeleiders of kleuterleiders. Het zou ieders bekommernis moeten zijn.”

Lees het volledige interview op Sociaal.net