Mannen met ADHD leven gemiddeld bijna 7 jaar minder lang, vrouwen zelfs bijna 9 jaar

In een interview met Humo benadrukt psychiater Nele De Vriendt van de ADHD-polikliniek van het UPC KU Leuven dat ADHD meer is dan druk gedrag of concentratieproblemen. ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die ook op volwassen leeftijd blijft doorwerken en een grote impact kan hebben op zowel het geestelijke als lichamelijke welzijn.

Volgens De Vriendt blijft ADHD bij volwassenen vaak onder de radar. “We weten dat twee op de drie kinderen met ADHD de klachten ook op volwassen leeftijd blijven ervaren, maar slechts een klein deel krijgt een diagnose,” zegt ze. Vooral vrouwen blijven lang onopgemerkt doordat de symptomen zich bij hen vaak meer ‘vanbinnen’ afspelen. Pas de laatste jaren groeit het besef dat ADHD ook bij volwassenen veel voorkomt.

De gevolgen van laattijdige of gemiste diagnoses zijn groot: van school- en werkproblemen tot een verhoogd risico op verslavingen, depressies, hart- en vaatziekten en zelfs een kortere levensverwachting. “Mannen met ADHD leven gemiddeld bijna zeven jaar korter, vrouwen zelfs bijna negen,” aldus De Vriendt.

Ze wijst ook op het belang van een correcte diagnose en passende behandeling. Medicatie en gedragstherapie blijven de meest effectieve opties, al is de toegang tot diagnose en behandeling voor volwassenen in België nog vaak een struikelblok. “Volwassenen moeten een uitgebreid en intensief onderzoek zelf betalen, terwijl dat voor kinderen wél wordt terugbetaald. Dat is een duidelijke ongelijkheid,” stelt De Vriendt.

Tot slot roept ze op tot meer begrip en erkenning van zowel de uitdagingen als de sterktes van mensen met ADHD: “Mensen met ADHD hebben vaak een groot creatief vermogen, denken buiten de lijnen en kunnen net daardoor ook op de werkvloer een grote meerwaarde zijn.”

Lees

Mannen met ADHD leven gemiddeld bijna 7 jaar minder lang, vrouwen zelfs bijna 9 jaar | HUMO