"Onze crisisraadpleging helpt een crisis opvangen, maar ook voorkomen"
Zorgaanbod voor ouderen in crisis
De gespecialiseerde crisisraadpleging voor ouderen verwelkomt patiënten boven de 65 jaar in crisis of met een acute zorgvraag. Ze biedt een snel advies richting mobiele crisiszorg of crisisopname. Maar bij een acute zorgvraag volgt even goed een ander advies, dat een echte crisis helpt voorkomen.
Ouderenpsychiater dr. Satya Buggenhout staat samen met collega dr. Katrin Goedseels in voor het zorgaanbod voor ouderen in psychische of psychiatrische crisis binnen het UPC KU Leuven. Als toegangspoort geldt de crisisraadpleging – open op afspraak, drie maal per week – en de algemene adviesraadpleging voor ouderen boven de 65 jaar. “Vanuit die raadplegingen kunnen we al meteen een advies geven over bijvoorbeeld een bijsturing van de medicamenteuze behandeling of de opstart van een bepaalde therapie”, legt dr. Buggenhout uit. “Daar kunnen we ook bepalen of een crisisopname noodzakelijk is, of dat we een patiënt in crisis kunnen opvolgen aan huis, via ons mobiel crisisteam Oudreach. Een andere verwijzing is uiteraard ook mogelijk: we hebben binnen het UPC KU Leuven een gediversifieerd en toegankelijk zorgaanbod voor ouderen die al dan niet verkeren in een psychische crisis. Sommige huisartsen kennen en waarderen onze crisisraadpleging, en verwijzen er graag naar door. Maar helaas: voor teveel van hun collega’s is dit onvoldoende gekend terrein.”
Suïcidaliteit
Op de crisisraadpleging voor ouderen melden zich het vaakst patiënten met suïcidaliteit aan, doorgaans na een passage via de spoedgevallendienst. Dr. Satya Buggenhout: “Ook acute gedragsproblemen en agressie komen veel voor. Het kan gaan om neurocognitieve problemen, ontstaan na een belangrijke verandering in iemands leven, bijvoorbeeld een mantelzorger die wegvalt. Acute depressieve of psychotische symptomen vormen ook dikwijls de aanleiding voor een huisarts om naar onze crisisraadpleging te verwijzen. In dat geval kan de crisisraadpleging eveneens erg zinvol zijn, net om een evolutie naar een crisis te voorkomen.”
Oudreach
Voor een oudere patiënt in crisis bestaat de mogelijkheid om thuis opgevolgd te worden, door mobiel zorgteam Oudreach. Het mobiele zorgteam voor ouderen van het UPC KU Leuven biedt zowel crisiszorg als langdurende opvolging voor patiënten aan huis aan. Een bezoek door Oudreach in een woonzorgcentrum is enkel mogelijk wanneer de geestelijke gezondheidszorg in eerste of tweede lijn ontoereikend blijkt bij ernstige psychiatrische problemen
Lees ook
Crisisinterventiecentrum expertise ouderenpsychiatrie
Ouderenpsychiater dr. Satya Buggenhout en collega dr. Katrin Goedseels staan samen in voor het zorgaanbod voor ouderen in psychische of psychiatrische crisis binnen het UPC KU Leuven