Snellere hulp voor kinderen en jongeren

Uitbreiding kortdurend zorgaanbod voor lokale verwijzers

Sinds 2022 krijgen heel wat kinderen en jongeren een diagnostisch of therapeutisch ‘vooraanbod’ tijdens de wachttijd voor een opname, wat het verblijf zelf kan inkorten. Daarnaast versterkt de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie de eerstelijnspsychologische zorg in Vlaams-Brabant, aangestuurd vanuit ggz-netwerk Yuneco. 

Het nieuwe ‘vooraanbod’ in afwachting van een opname, kadert binnen de nieuwe functie voor zorgtoeleiding en zorgtransmissie die FOD Volksgezondheid in september 2021 invoerde, ter uitbreiding van de omkadering in de kinder- en jeugdpsychiatrische ziekenhuizen.

In 2022 mocht het UPC KU Leuven daar de eerste, veelbelovende vruchten van plukken. ‘We startten een nieuw diagnostisch of therapeutisch ‘vooraanbod’ voor de jonge patiënten die wachten op een opname’, legt Ynje Winderickx, stafmedewerker zorgbeleid op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie, uit. ‘Daarin gebeurt reeds heel wat nuttig voorbereidend werk voor de jonge patiënten en hun gezin. Denk concreet aan bijvoorbeeld een oudergroep, ouderkind- spelsessies of doelstellinggesprekken. Dat eerste aanbod laat toe om de opnameduur in te korten met een of twee weken.’

Naar intensieve zorgafdeling

‘Daarnaast creëren we met die extra middelen van de overheid ook meer zorgcontinuïteit’, gaat Ynje Winderickx verder. ‘Via onder andere huisbezoeken, terugkeerdagen en thematische infosessies zetten we kinderen en hun gezin op weg naar de juiste vervolgzorg. Ook de overgang vanuit de opname naar de thuis- en schoolomgeving kunnen we nu meer en beter begeleiden.’ ‘Met die extra middelen werken we bovendien aan de intensifiëring van de crisiswerking in de adolescentenunit op afdeling Beaufort op Campus Kortenberg: we groeien daar richting een echte intensieve zorgafdeling (High Intensive Care of HIC) waarin we jongeren met meer nabijheid en zorgintensiteit kunnen ontvangen.’

Gespecialiseerde eerstelijnspsychologie

Ook in de recente versterking door de overheid van het aanbod voor eerstelijnspsychologie neemt het UPC KU Leuven zijn rol op. Dat aanbod voor kinderen en jongeren wordt in Vlaams-Brabant aangestuurd door het ggz-netwerk voor kinderen en jongeren Yuneco.

Binnen het UPC KU Leuven staan de psychologen Dagmar Van Liefferinge en Justyna Van den Abbeel in voor gespecialiseerde eerstelijnspsychologische hulp. Een lokaal CLB of een huisarts kan ernaar verwijzen om een kind of jongere met een reeds gekende problematiek – bijvoorbeeld ADHD, angst of stemming – samen met zijn gezin kortdurend en nabij weer op weg te helpen. Er worden ook groepssessies voor ouders georganiseerd. Het Riziv betaalt de raadplegingen terug, wat dus globaal de kosten voor psychologische hulp beduidend drukt en de zorg toegankelijker maakt voor met name minder begoede gezinnen.

Ook baby’s

Dit aanbod voor gespecialiseerde eerstelijnspsychologische hulp geldt trouwens ook voor baby’s en peuters en hun ouders. In samenwerking met het Huis van het Kind houdt eerstelijnspsycholoog Hannelore Maddens raadplegingen voor ouders van baby’s en peuters tussen nul en drie jaar op Campus Gasthuisberg. Vaak gaat het om afstemmingsproblemen tussen ouder en kind, of problemen als huilen, gewichtstekort of een verstoord waak-slaapritme. Ouders kunnen er ook terecht via de lokale huisarts of pediater.

 

Meer lezen over eerstelijnspychologische hulp