Experts over extreem jonge meisjes die klasgenootje Luise (12) doodstaken: “Twee dadertjes, dat zijn bijna altijd een leider en een volger”

Kinder- en jeugdpsychiater Judith Haas is een van de experts die in Het Nieuwsblad aan het woord komen over een moord door tienermeisjes op een leeftijdsgenoot. 

Beetje bij beetje komen er meer details naar buiten over de lugubere moord op de 12-jarige Luise in Duitsland. Het meisje werd afgelopen zaterdag met meer dan dertig messteken omgebracht door twee andere meisjes, zelf amper 12 en 13 jaar. Wat kon de jonge daders gedreven hebben en hoe moet het nu verder met hen?

(...) Daarbij komt dat er wel wat te zeggen valt over het puberbrein. “Dat is op die leeftijd heel erg bezig met de emotionele ontwikkeling”, zegt dr. Judith Haas, psychiater gespecialiseerd in jongeren met ernstige gedragsproblemen (UPC KU Leuven). “Pubers voelen daardoor hele sterke emoties, die ze nog niet heel goed kunnen beheersen: impulscontrole en gedragsregulatie is nog in volle opbouw.” Wat bij sommige pubers kan resulteren in problematisch gedrag. “Maar daarvoor zijn wij er. Wij, als volwassenen, moeten blijven toezien en beseffen: het zijn nog kinderen. En we kunnen nog altijd veel invloed hebben op hun hersenen en gedrag.”
 
Het geruststellende nieuws: deze zaak hoeft geen stempel in het DNA van de jonge daders te drukken. “Alle deeltjes waaruit een persoonlijkheid gevormd wordt, die moeten op die leeftijd nog ontwikkelen”, zegt dr. Haas. “Dus om te spreken over een persoonlijkheidsstoornis, is het dan nog veel te vroeg. En we kunnen ontwikkeling bijsturen. Daar geloven we heel erg in.”

Lees het artikel op nieuwsblad.be