Autisme in zijn context
Tweede van vijf avonden Permanente vorming Psychiatrie voor artsen en paramedici, in het academiejaar 2024-2025.
Programma:
Herbekijk de opname
Bekijk de presentatieslides:
- Neurodiversiteit: een emanciperende blik op autismezorg | Gert-Jan Vanaken
- De biologie van autisme | dr. Edward Debbaut
- Autisme & psychotrauma | Stefaan Vertommen
In deze vormingsavond laten experts vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op autisme zoals het zich aandient in zijn context.
Neem nu psychotrauma. Bij een kwart van de mensen met autismespectrumstoornis wordt een duidelijke impact van psychotrauma herkend. Autisme kan een bescherming vormen tegen de impact, maar evengoed het verwerken van trauma verhinderen. Welke strategie kies je?
En wat te zeggen over het paradigma neurodiversiteit, dat steeds meer aanhang krijgt? Is er nog een rol voor diagnostische labels? En hoe kan autismezorg emanciperend werken?
Of nog: wat weten we en hoe denken we vandaag over de biologie van autisme? Is autisme een ‘neurobiologische ontwikkelingsstoornis’ zoals de DSM-5 beweert? Wat zegt de wetenschap? En wat de praktijk?
19.00 | Onthaal
19.25 | Inleiding
prof. dr. Jean Steyaert, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven
19.30 | Lezingen
Autisme en de integratie van moeilijke levensgebeurtenissen
Stefaan Vertommen, psycholoog UPC KU Leuven
In deze lezing brengt psycholoog Stefaan Vertommen je een overzicht van de processen en functies die spelen bij wie tijdens zijn jeugd belastende ervaringen meemaakt.
In het bijzonder staat hij stil bij de wijze waarop psychotrauma het functioneren van jongeren en volwassenen met autisme tekent. Kan autisme soms een bescherming zijn tegen de impact van psychotrauma? Of maakt autisme het haast onmogelijk om moeilijke ervaringen tot geïntegreerde herinneringen te verwerken?
Bij minstens een kwart van de mensen met een diagnose ASS herkennen we ook een duidelijke impact van psychotrauma. Wat leert ons dat voor de behandeling? Verdient psychotraumatherapie of een traumasensitieve benadering een vaste plaats binnen ons denkkader over ontwikkelingsstoornissen?
Stefaan Vertommen is opgeleid als klinisch psycholoog, gedragstherapeut en psychotraumatherapeut. Hij werkt met volwassenen binnen de autismeconventie (raadpleging Atmosfeer, UPC KU Leuven) en is supervisor EMDR & psychotraumatherapie (KU Leuven). Stefaan Vertommen is binnen zijn werk sterk geïnteresseerd in het raakvlak tussen ontwikkelingspsychologie, autisme en ontwikkelingstrauma.
Neurodiversiteit: een emanciperende blik op autismezorg
Gert-Jan Vanaken, onderzoeker gezins- en orthopedagogiek KU Leuven
Neurodiversiteit. Het is een term die steeds vaker te horen is in online en offline gesprekken, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg. In deze lezing verkent Gert-Jan Vanaken de oorsprong, claims en frequente kritieken op de neurodiversiteitsbeweging. Daarnaast gaat hij in op enkele fundamentele vragen en innovatieve praktijken die het neurodiversiteitsparadigma introduceert voor de klinische autismehulpverlening. Welke rol is er nog voor diagnostische labels indien we condities als autisme niet louter als stoornis zien? Welke interventies, therapieën en begeleidingsvormen dragen bij aan doelen die wél wenselijk en prioritair zijn voor neurodivergente mensen? En hoe kunnen de stemmen van neurodivergente minderheden zelf meer ruimte krijgen? Kortom, hoe kan autismezorg emanciperend werken?
Gert-Jan Vanaken is opgeleid als arts en werkt momenteel als post-doctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Zijn werk situeert zich op de grenzen van ethiek van de zorg, disability studies en klinisch autismeonderzoek.
Gert-Jan is in hoofdzaak geïnteresseerd in de vraag hoe goede en rechtvaardige autismezorg vormgegeven kan worden vanuit het emanciperende neurodiversiteitsperspectief.
Wat denken we vandaag over de biologie van autisme?
dr. Edward Debbaut, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven
21.00 | Receptie
Accreditering
Accreditering psychiatrie voor artsen is aangevraagd.
Op locatie of online
Volg de vorming naar keuze op locatie of online
- op locatie: Auditorium Congrescentrum UPC KU Leuven
- online: je ontvangt daags voor de vormingsavond een deelnamelink per e-mail
Deelnemen
- Deelname is gratis, inschrijven is vereist.
- Medewerker Z.org KU Leuven?
- stem vooraleer je inschrijft je deelname af met je leidinggevende, via myUPC, het event komt in aanmerking voor je opleidingsteller
registreer je deelname in myUPC - schrijf je daarna in op deze website
- stem vooraleer je inschrijft je deelname af met je leidinggevende, via myUPC, het event komt in aanmerking voor je opleidingsteller
Vragen?
carine.verbiest [at] upckuleuven.be (subject: Vraag%20PVP%2010%20oktober%202024%20-%20Stigma)
Permanente vorming Psychiatrie 2024 - 2025

