Congres transculturele geestelijke gezondheidszorg
Congres in samenwerking met het team transculturele traumazorg aan vluchtelingen van facultaire praktijkcentrum PraxisP, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven, en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant-Oost.
Programma:
Onze samenleving is superdivers en in beweging, een waar kruispunt van talen en culturen. Migratie is een belangrijk gegeven in ons samenleven. Dit kan ervaren worden als een rijkdom, maar tegelijkertijd creëert het heel wat uitdagingen en vragen. Geworteld zijn in sociale en culturele gemeenschap is een belangrijke voorwaarde tot mentaal welzijn, maar voor velen een ingewikkelde zoektocht.
Dit congres zoomt in op de rol van culturele identiteit en verworteling als bron van steun, coping en herstel. In de transculturele hulpverleningspraktijk zijn cultureel verlies en ontworteling, inter- en transgenerationele processen van verworteling, en soms ook maatschappelijke processen van isolatie en uitsluiting belangrijke therapeutische thema’s. Hoe werk je als hulpverlener met culturele verworteling? Hoe verweven we verschillende culturele wortels tot een gedragen verhaal?
Programma
In de voormiddag vertellen drie sprekers met een rijke klinische expertise in transculturele zorg over hun werk:
- Prof. Trudy Mooren geeft een inleiding in de praktijk van gezinsgroepen met gevluchte gezinnen. Vanuit jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek in die zorgmethodiek, belicht ze het werken met meergezinsgroepen en hun rol in het versterken van coping, sociaal netwerk, en het mobiliseren van culturele steunbronnen. Trudy Mooren is professor aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan ARQ Centrum ’45 als klinisch psychologe, psychotherapeute en traumatherapeute, waar ze werkt met slachtoffers van collectief geweld.
- Prof. Patrick Meurs belicht processen van oorsprongsgehechtheid en integratiegerichtheid als centrale dynamieken in transculturele zorg en hoe die creatieve kansen en potentiële conflicten brengen in het omgaan met diverse culturele leefwerelden in gezinsrelaties en in de hulpverleningsrelatie. Patrick Meurs is klinisch psycholoog, cultureel antropoloog en psychodynamisch kinder- en jeugdpsychotherapeut, docent aan KU Leuven (Klinische Psychologie), Odisee Hogeschool (Gezinswetenschappen) en Uni Kassel (Pedagogiek), en directeur van het Sigmund Freud Instituut Frankfurt.
- Prof. Mayssa’ El Husseini focust op de transculturele hulpverleningsrelatie en hoe daarin verschillende culturele werelden elkaar ontmoeten: enerzijds de culturele verworteling van patiënten, ingebed in diverse sociale en culturele groepen en hun politieke geschiedenis, en anderzijds de culturele verworteling geactiveerd in de ontmoeting met de patiënt. Hoe kan de culturele verworteling van de hulpverlener bron worden van het mobiliseren van culturele verworteling van patiënten? Mayssa’ El Husseini is professor aan de Université de Picardie Jules Verne. Als klinisch psychologe en gezinstherapeute is ze verbonden aan Maison de Solenn, Hôpital Cochin en Médecins Sans Frontières.
Tijdens een rijk gevuld namiddagprogramma kan je deelnemen aan praktijkgerichte workshops, met experts zoals dr. Erik Thys, Julia Bala, PhD, Mohamed Benhaddou, prof. dr. Mario Braakman en dr. Sami Jegham.
Accreditering
Acreditering Ethiek voor artsen is aangevraagd.
Deelnameprijs
140 euro, inclusief lunch en receptie
Vragen?
carine.verbiest [at] upckuleuven.be (subject: Vraag%20eerste%20Vlaams%20congres%20transculturele%20geestelijke%20gezondheidszorg)
Organisatie
Dit congres wordt samen ontwikkeld vanuit het Interfacultaire Expertisecentrum Transculturele Traumazorg. Met dit expertisecentrum bouwen twee KU Leuven-partners aan een antwoord op de nood aan gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke inbedding voor vluchtelingen: het Team Transculturele Traumazorg aan Vluchtelingen PraxisP aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.
Het expertisecentrum biedt samen met het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant Oost ook de interfacultaire postacademische vorming in transculturele geestelijke gezondheidszorg aan: Transculturele geestelijke gezondheidszorg — PPW Continuo