Dialectische gedragstherapie: van residentieel naar ambulant

ma 6 februari 2017 (09.00 tot 17.00)
di 7 februari 2017 (09.00 tot 17.00)
wo 8 februari 2017 (09.00 tot 17.00)
do 9 februari 2017 (09.00 tot 17.00)
vr 10 februari 2017 (09.00 tot 17.00)

Vijfdaagse transitietraining
 

Doelgroep: 
Volwassenen (18-65)
Type evenement: 
Workshop
Prijs: 
€500

Programma: 

In België wordt dialectische gedragstherapie vandaag vooral georganiseerd binnen de muren van het ziekenhuis. Dat is opmerkelijk, want van oorsprong is de behandeling een ambulant programma.

Het toepassen van dialectische gedragstherapie buiten de ziekenhuismuren vergt evenwel andere competenties. Zo moet de behandelaar de spanning bij heftige ontregeling alleen zien te dragen, met enkel het consultatieteam als ruggensteun. Hij of zij moet nog meer geloven in eigen kunnen, zeker wanneer de omgeving van de cliënt verwacht of zelfs eist dat er ingegrepen wordt, en dat buiten het consultatie-aan-de-cliënt-principe om. Ook hebben ambulante behandelaars minder vaak contact met hun cliënten. Ze moeten hen binnen beperkte tijd helpen om hun omgeving zo te organiseren dat vaardig gedrag bekrachtigd wordt.

Tijdens de vijfdaagse transitietraining leren we wat hiervoor nodig is. Ook voorzien we de laatste data over het effect van behandelsettings op de effectiviteit van de behandeling. Verder staan we stil bij de meerwaarde van de nieuwe handleiding voor de vaardigheidstraining van Linehan, met name voor doelgroepen die een grote uitdaging vormen in de geestelijke gezondheidszorg, zoals cliënten die comorbide problemen hebben en adolescenten die, samen met hun ouders en omgeving, vastzitten in een patroon van emotionele ontregeling.

 

Trainers

Wies van den Bosch

Dr. Wies (L.M.C.) van den Bosch is klinisch psycholoog, psychotherapeut en trainer/supervisor. Momenteel is ze werkzaam bij Pro Persona en Scelta, locatie Nijmegen. Ze is lid van B-Tech (Linehans trainingsgroep) en van de internationale DGT onderzoeksgroep (Universiteit van Washington). Ze doctoreerde op een onderzoeksproject naar de effectiviteit van DGT bij verslaafde en niet-verslaafde borderline patiënten. Ze heeft DGT geïmplementeerd in Nederland. Dialexis Advies, het DGT trainingsinstituut voor Nederland en België, is door haar opgericht.

Roland Sinnaeve

Roland Sinnaeve werkt binnen het UPC KU Leuven als klinisch psycholoog, onderzoeker en DGT-trainer. Hij doctoreert op een onderzoek naar de relatie tussen stress en relationeel functioneren bij borderline patiënten. Hij is trainer bij Dialexis Advies en lid van de internationale DGT-onderzoeksgroep. Verder is hij geëngageerd als voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen.

 

Inschrijvingsvoorwaarden

Je kan deelnemen als je reeds een tiendaagse DGT-training hebt gevolgd of kan aantonen dat je gelijkaardige competenties hebt verworven. Geef je voorgaande opleiding in en ervaring met DGT kort weer bij je inschrijving.

Kostprijs

500 euro

 

Schrijf je in

Stuur ons een e-mail waarin je kort je ervaring in dialectische gedragstherapie beschrijft. Hierop ontvang je een antwoord en indien je wordt geselecteerd volgen de modaliteiten voor de betaling.

kaat.ghyselen [at] upckuleuven.be (Schrijf je in (e-mail))

Schrijf je in vóór 23 januari 2017.
Er geldt een maximum van 25 deelnemers.

Vragen?

Kaat Ghyselen

payment options

Blijf op de hoogte