Ergotherapeutische assessments in de ggz

do 13 februari 2025 (13.00 tot 17.00)

Workshops door ergotherapeuten

Adres: 
Congrescentrum, Campus Kortenberg, UPC KU Leuven
Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg
België
Type evenement: 
Congres/studiedag/symposium
Prijs: 
€60

Programma: 

Deze namiddag biedt een unieke kans om je kennis en vaardigheden te verdiepen en praktijkervaringen te delen met collega’s uit het werkveld.

Het programma omvat drie sessies waarin je telkens kunt kiezen uit diverse workshops, verzorgd door experts uit België en Nederland. Van handelingsanalyse en arbeidsanamnese tot methodieken zoals het Allen Cognitive Disability Model (ACDM) en ZEEF, de workshops bieden waardevolle inzichten in zowel theoretische kaders als concrete toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Naast casusbesprekingen, tools voor zelfregulatie en meetinstrumenten ligt de nadruk op interactie en praktische toepasbaarheid. Deze studienamiddag is een must voor ergotherapeuten, maar ook voor andere professionals die betrokken zijn bij het verbeteren van het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven van patiënten in de ggz.

Programma 

12.30 | Verwelkoming 

13.10 | Workshops deel 1

keuze uit

1. Handelingsanalyse in de ggz
Evelien De wachter

2. Kennismaken met de arbeidsanamnese
Ada Frans en Ingrid Arend

14.20 | Workshops deel 2

keuze uit

3. Het Allen Cognitive Disability Model (ACDM) toepassen in de ggz 
Sylvia Teunissen

4. Ergotherapeutische werking in de diagnostische afdeling Lodewijk, UPC KU Leuven 
Kirti Van Gijsegem en Wouter Soons

5. Meten is weten: zoektocht naar geschikte meetinstrumenten in de geestelijke gezondheidszorg 
Ilse Meerschaert en Elien Van Essche  

15.40 | Workshops deel 3

keuze uit

6. Casusbespreking: voortraject activering volwassensector UPC KU Leuven 
Kirti Van Gijsegem en Heleen Grauwels

7. ZEEF: aandacht voor zelfregulatie in de ggz 
Juul Koene en Marion Ammeraal

Toelichting bij de workshops

1. Handelingsanalyse in de ggz
In deze workshop gaat Evelien De Wachter, docent ergotherapie aan Odisee Hogeschool Brussel, terug naar de basis: de analyse van alledaagse activiteiten. Zij legt uit hoe je een handelingsanalyse en observatie uitvoert zoals dat in de basisopleiding ergotherapie wordt aangeleerd. De focus ligt op het toepassen van deze methoden in de geestelijke gezondheidszorg.  

2. Kennismaken met de arbeidsanamnese
Ada Frans en Ingrid Arends, ergotherapeuten bij Roads (onderdeel van Arkin in Amsterdam), begeleiden personen met psychiatrische klachten zoals persoonlijkheidsstoornissen, stemmingsstoornissen, trauma, angst en soms middelengebruik.  
In deze workshop leer je werken met de arbeidsanamnese, een onderdeel van de evidence-based ergotherapiemodule ‘Werkhervatting bij depressie’ uit de DO-It-studie. Samen met de patiënt breng je hun levensloop in kaart op gebieden als opleiding, werk en privéleven. Dit inzichtelijke instrument helpt om patronen te herkennen die ooit hielpen bij stress, maar nu belemmerend zijn. De verkregen inzichten bieden handvatten om werkgerelateerde gedragsverandering te ondersteunen.  

3. Het Allen Cognitive Disability Model (ACDM) toepassen in de ggz
Sylvia Teunissen, ergotherapeut en cognitieve revalidatietherapeut aan het Amsterdam UMC introduceert het ACDM. Dit model helpt inzicht te krijgen in de cognitieve vaardigheden van patiënten, zoals aandacht, geheugen en executieve functies. Het biedt houvast om te begrijpen wat op dat moment goed of minder goed functioneert, en hoe het leervermogen van de patiënt optimaal ingezet kan worden. Deze inzichten ondersteunen patiënten, hun familie en het multidisciplinaire team bij het vinden van passende strategieën voor cognitieve klachten. Tijdens deze workshop maak je kennis met het model en de toepassingen ervan in de ggz.  

4. Ergotherapeutische werking op de diagnostische afdeling Lodewijk, UPC KU Leuven
Op de diagnostische afdeling Lodewijk wordt in een multidisciplinair team gewerkt aan het verfijnen van diagnoses en het formuleren van verdere behandeladviezen. In deze workshop delen ergotherapeuten Kirti Van Gijsegem en Wouter Soons (UPC KU Leuven) hun ervaringen met het achtwekenprogramma voor patiënten. Ze nemen je mee in praktijkvoorbeelden en verhalen die laten zien hoe ergotherapie bijdraagt aan dit proces.  

5. Meten is weten – zoektocht naar geschikte meetinstrumenten in de ggz
Ilse Meerschaert en Elien Van Essche (Howest, opleiding ergotherapie) leggen uit hoe je de juiste meetinstrumenten selecteert om patiënten in de geestelijke gezondheidszorg te ondersteunen. Aan de hand van het stappenplan van prof. dr. Sandra Beurskens leer je hoe je richtlijnen, standaarden en literatuur kunt gebruiken om geschikte instrumenten te vinden. Deelnemers gaan tijdens de workshop praktisch aan de slag met casussen.  
Opgelet: neem een eigen laptop mee.

6. Casusbespreking – voortraject activering volwassensector, UPC KU Leuven
Het gespecialiseerde activeringsteam van het UPC Leuven biedt patiënten een persoonlijk traject aan, gericht op betaald werk. Aan de hand van een casusbespreking laten ergotherapeuten Kirti Van Gijsegem en Heleen Grauwels (UPC KU Leuven) zien hoe het team patiënten helpt om hun motivatie, kwaliteiten en wensen te ontdekken en een passende werkplek te vinden. De nadruk ligt op de ergotherapeutische assessments die gebruikt worden in het voortraject om het functioneren van de patiënt in kaart te brengen, aan de hand van AMPS, ICF en Melba. Deze assessments vormen de basis voor het bepalen van een gepersonaliseerd traject naar werkhervatting.

7. ZEEF – aandacht voor zelfregulatie in de ggz
Juul Koene (Hogeschool Leiden, PhD kandidaat) en Marion Ammeraal (praktijk B-Well Ergotherapie en Arboadvies) introduceren de ZEEF-methodiek, een gesprekstool om samen met patiënten te werken aan zelfregulatie en uitvoerende functies. Zelfregulatie is essentieel voor het behalen van persoonlijke doelen, maar kan bemoeilijkt worden door psychische klachten. Met behulp van een stappenplan en fysieke materialen (zoals houten blokken) worden obstakels en krachten inzichtelijk gemaakt. In deze workshop ervaar je de praktische toepassing van ZEEF aan de hand van theorie en oefeningen.  


Eigen laptop

Voor workshop 5 – Meten is weten – dien je een eigen laptop mee te brengen. 

Studentenkorting

Studenten krijgen korting en betalen een deelnameprijs van 25 euro.

Medewerker Z.org KU Leuven? 

Dit opleidingsevent komt in aanmerking voor je opleidingsteller. Stem vooraleer je inschrijft je deelname af met je leidinggevende via myUPC.
Registreer je deelname op myUPC (Zoek op 'ergo, ergotherapeutisch, assessment').

Bevestiging

Klik bij inschrijving op bevestigen. Na inschrijving krijg je een bevestigingsmail. 

Vragen?

daphne.vanderauwera [at] upckuleuven.be

Inschrijvingsformulier

Deelnemer(s)
Contact bij vragen
Bij vragen contacteren we je via dit e-mailadres of telefoonnummer.
Betalingsbewijs of factuur
  • Na je inschrijving ontvang je een bevestigingsmail die geldt als betalingsbewijs.
  • Vraag enkel een factuur aan als je een BTW-nummer hebt en de factuur voor jou noodzakelijk is. Ben je particulier of heb je enkel een ondernemingsnummer? Dan volstaat het betalingsbewijs en is een factuuraanvraag niet nodig.
Facturatiegegevens
Mijn totaalprijs: € 60,00
Schrijf je in voor 31 januari 2025. Deelname annuleren? Geef een seintje, dan maken we een kandidaat op de wachtlijst gelukkig. Annuleren kan tot 7 dagen voor de studiedag.
payment options
Ergotherapeutische assessments in de ggz, studienamiddag met workshops in het UPC KU Leuven
Schrijf je in voor 31 januari 2025. Deelname annuleren? Geef een seintje, dan maken we een kandidaat op de wachtlijst gelukkig. Annuleren kan tot 7 dagen voor de studiedag.

Blijf op de hoogte