Requiem for a Dream

wo 8 februari 2023 (20.00 tot 22.30)

Film gepresenteerd door het zorgteam van de dagkliniek voor verslavingszorg Franciscus, naar aanleiding van Tournée Minérale, de maand zonder alcohol georganiseerd door De Druglijn.

 

Adres: 
Congrescentrum UPC KU Leuven
Leuvensesteenweg 517
3070 Kortenberg
België
Type evenement: 
Film
Prijs: 
€0

Programma: 

Tournée Minérale

Een maand zonder alcohol: in februari gaan opnieuw meer dan honderdduizend Belgen die uitdaging aan, binnen de campagne Tournée Minérale van De Druglijn. Naar aanleiding daarvan presenteert het UPC KU Leuven vier films waarin de problematiek van verslaving op een bijzondere manier aan bod komt. Elke film wordt door een expert in verslavingszorg ingeleid. De films spelen telkens op woensdagavond om 20.00 uur in het Congrescentrum van het UPC KU Leuven op Campus Kortenberg. De filmavond bijwonen kan gratis. Inschrijven is verplicht.

Lees meer over Tournée Minérale
 

Film Requiem for a Dream

In deze film krijgen we verschillende vormen van verslaving te zien. Centraal staan moeder Sarah en zoon Harry. Sarah raakt nietsvermoedend verslaafd aan speed: ze krijgt deze voorgeschreven onder het mom van vermageringspillen. Niet alleen wordt ze verslaafd aan de speed, bovendien ervaart ze ook de negatieve gevolgen zoals psychose en een ineenstorten van haar psychisch welzijn. Harry is dan weer verslaafd aan heroïne, waarbij hij samen met zijn ‘gebruikersvrienden’ Tyrone en Marion moet zoeken om geld te ‘verdienen’ om zijn verslaving te kunnen bekostigen. We zien hoe het groepje elk op hun manier met de gevolgen van hun verslaving te maken krijgen: zowel op lichamelijk als juridisch als psychisch vlak worden ze kapot gemaakt. Door hun verslaving geraakt ieder personage als het ware opgesloten in een droomwereld, gevuld met hoop en verlangens maar ook met desillusies en wanhoop. Uiteindelijk haalt de realiteit deze droomwereld in, wat overblijft is een verwoestende werkelijkheid.

Ellen Burstyn kon haar rol als Sarah niet verzilveren in de Oscar voor beste actrice waarvoor ze nochtans genomineerd werd. Ze zet inderdaad een schitterende prestatie neer en wordt daarbij gesteund door de al even geweldige acteerprestaties van Jared Leto, Jennifer Connelly en Marlon Wayans.

Inleiding door expert verslavingszorg

Deze film wordt ingeleid door psychiater-psychotherapeut dr. Hendrik Peuskens, expert verslavingszorg in het UPC KU Leuven en diensthoofd van het Team verslavingszorg in de Alexianen Zorggroep Tienen

 

Bekijk de trailer van Requiem for a Dream

 

Meer films tijdens Tournée Minérale
 

                        


Dagkliniek verslavingszorg

Deze filmreeks wordt georganiseerd door het zorgteam van de dagkliniek voor verslavingszorg Franciscus, onder de supervisie van psychiater-psychotherapeut dr. Nele De Vriendt.  

Vragen? 

franciscus [at] upckuleuven.be

payment options
requiem_for_a_dream_-_affiche_uitsnede_3op4.jpg
De filmavond bijwonen kan gratis. Inschrijven is verplicht.

Blijf op de hoogte