2,3 miljoen Belgen kregen vorig jaar verslavende slaap- en kalmeermiddelen, gebruik bij jongeren stijgt

2,3 miljoen Belgen, een op de vijf, kregen vorig jaar benzodiazepines voorgeschreven, verslavende slaap- en kalmeermiddelen die enkel in uitzonderlijke situaties nuttig zijn. Overconsumptie van benzodiazepines is al jaren een bekend probleem, maar het gebruik daalt niet. Bij jongeren is er zelfs een stijging. Ook langdurig gebruik is onrustwekkend. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het bedrijf IQVIA, die op vraag van de VRT NWS werden geanalyseerd. 

“Ik vind dat zeer, zeer veel”, zegt psychiater Stephan Claes (UPC KU Leuven). “Het is veel meer dan je vanuit medisch perspectief kan verantwoorden. Er zijn nauwelijks indicaties voor het correct gebruik van benzodiazepines. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden kan gebruik zinvol zijn.” (...)

Benzo’s hebben dat effect omdat ze inwerken op GABA, een belangrijke signaalstof in de hersenen en in het zenuwstelsel. GABA is minder bekend dan bijvoorbeeld dopamine of serotonine, maar het is minstens even belangrijk. Het vermindert de activiteit van zenuwcellen.

“Dat geeft een dempend effect”, zegt psychiater Thomas Pattyn (UPC KULeuven). "Zowat alles wordt gedempt: pijn en angst, maar ook ademhaling en spierkracht en zelfs je bewustzijn."

Het gebruik van benzodiazepines kan het GABA-systeem helemaal in de war sturen. “Je hersenen wennen snel aan de aanwezigheid van de benzo’s”, zegt Pattyn. “Ze hebben almaar meer nodig om hetzelfde effect te hebben. Mensen denken dan: ‘Ik heb meer en meer medicatie nodig, en toch worden mijn problemen erger’.

Lees de volledige reportage | VRTNWS