Actrice Julie Delrue herbeleeft kraambedpsychose: ‘Ik had een godenkind gebaard!’
Jaarlijks krijgt een op de duizend vrouwen een kraambedpsychose. Actrice Julie Delrue (34), bekend van Studio Orka en Chantal, was een van hen. In de voorstelling Mamamanie herbeleeft ze haar postnatale roetsjbaan. ‘Mag ik nog een keer?’ Perinataal psychiater Titia Hompes geeft duiding bij het interview in De Standaard.
In de Griekse oudheid beschreef Hippocrates voor het eerst een vrouw met een post-partumpsychose. Toch is er vandaag nog te weinig kennis bij psychiaters, zegt perinataal psychiater Titia Hompes van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. ‘De ziekte ontstaat snel en is zeldzaam. Eén tot twee op de 1.000 vrouwen krijgt ermee te maken kort na de bevalling. Moeders met een bipolaire stoornis of die tijdens een eerdere bevalling al een post-partumpsychose hebben meegemaakt, dragen een verhoogd risico.’ (...)
Behalve biopsychosociale aspecten zijn waarschijnlijk ook biologische factoren zoals genetische kwetsbaarheid, hormonale en immunologische veranderingen na de bevalling de oorzaak. ‘Tijdens een zwangerschap remt het immuunsysteem van vrouwen af’, schetst Hompes. ‘Anders zouden ze het kind niet kunnen dragen, want dat is genetisch ook 50% van hun partner. Na de bevalling wordt het immuunsysteem opnieuw geactiveerd, wat we het reboundfenomeen noemen. Bij mama’s met een kraambedpsychose lijkt dat proces anders te verlopen. We weten uit onderzoek dat het immuunsysteem gerelateerd is aan stemmings- en psychotische stoornissen buiten de zwangerschap, waarschijnlijk ook na de bevalling. De meeste vrouwen herstellen na een behandeling met psychofarmaca en psychotherapie, maar 30% maakt later toch opnieuw een psychotische of depressieve episode door.’
Prof. dr. Titia Hompes, supervisor van het centrum perinatale psychiatrie over post-partumpsychose.