ADHD bij volwassenen

Psychologe Gil Borms licht in een Humo-reportage de specifieke problemen toe van volwassenenen met ADHD.

Volgens voorzichtige schattingen lijdt 2,5 procent van de volwassenen aan ADHD. Psychologe Gil Borms begeleidt al twintig jaar volwassenen met ADHD en is coauteur van het boek ‘ADHD bij volwassenen: leven met eigenwijze hersenen’.

"Je kunt niet plots ADHD krijgen als volwassene: dat heb je als kind al. Maar als je niet hyperactief bent, wordt die diagnose niet zo snel gesteld. Meisjes met ADHD vallen ook minder op, omdat ze doorgaans meer gefocust zijn op braaf zijn en taken goed uitvoeren. Bovendien werkt intelligentie beschermend: slimme kinderen ontwikkelen al dan niet bewust allerlei strategieën om symptomen te camoufleren of te compenseren."

Uit ADHD zich anders bij volwassenen dan bij kinderen?

Borms: "De gevolgen zijn ernstiger. Ze komen geregeld te laat, vergeten afspraken, zijn voortdurend van alles kwijt en stellen vervelende taken uit. Vaak hebben ze moeite met organiseren en prioriteiten stellen, of moeten ze aan houdend overwerken omdat ze niet klaar geraakt zijn. Anderen krijgen hun huis maar niet op orde, alhoewel sommigen net obsessief opruimen." (...)

Lees de reportage op Humo.be