Dirk De Wachter breekt een lans voor mantelzorgers: “Laat je goed omringen”
1 op 3 Vlamingen is mantelzorger, waarvan 7 op 10 de zorg voor een naaste combineert met een job. En toch doen ze dat nog te vaak in stilte, terwijl mantelzorgers zelf ook behoefte hebben aan ondersteuning en (h)erkenning. Prof. dr. Dirk De Wachter benadrukt het belang van een sterk netwerk. “Zorgen maakt deel uit van onze essentie, maar soms wordt het te zwaar: als die zorg niet gezien, niet erkend of niet goed omkaderd wordt.”
Wie zorgt voor een familielid, vriend of buur, heeft soms ook nood om uit te blazen. Met de campagne #Dahadikeffenodig hamert het Vlaams Expertisecentrum Mantelzorg op het feit dat mantelzorgers niet altijd om hulp durven te vragen. Het is de moeilijke balans waar ze mee moeten omgaan: hoe blijf ik voor mezelf zorgen, terwijl ik de zorg voor een ander vaak op de eerste plaats zet? (...)
De Wachter wil daarentegen niet ontkennen dat die zorg ook zwaar kan zijn. “Omdat mensen er vaak alleen voor staan, omdat de zorg niet erkend wordt, omdat ze niet geholpen worden en omdat ze ook geen hulp vragen. Zorgen voor iemand is vervullend, zinvol, geluk gevend. Maar wel op voorwaarde dat het goed omkaderd, begrensd en erkend wordt. En als het liefdevol kan zijn.”
“We worden in ons leven allemaal op een gegeven moment geconfronteerd met zorg: ofwel omdat we er zelf behoefte aan hebben, ofwel omdat een naaste zorg nodig heeft. Daarom is het zo belangrijk dat er ook voor de zorgenden gezorgd wordt. Te weinig wordt aan hen gevraagd: en hoe gaat het met jou, mantelzorger?” (...)
Lees
Dirk De Wachter is psychiater en psychotherapeut in het UPC KU Leuven. Hij is expert in systeem- en gezinstherapie en verantwoordelijk voor het dagactiviteitencentrum Herstelhuis op campus Kortenberg. Aan de KU Leuven is hij verbonden als opleider en supervisor in de gezinstherapie.