Experten over de hel aan boord: “Er kunnen conflicten ontstaan, maar evengoed apathie”

Al vier dagen lang, met vijf in een koker die enkel hurken toelaat, zonder enig teken van leven van buiten. Hoe verdraag je mentaal de onmenselijke situatie die de opvarenden van de vermiste OceanGate 'Titan' nu moeten meemaken? Psychiater Chris Bervoets duidt in Het Nieuwsblad waar de opvarenden mentaal aan toe zijn.

Wat dan nodig is, is een leidersfiguur. Dat zegt psychiater Chris Bervoets, die dwangneuroses en fobiëen bestudeert aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. “Is dat niet aanwezig, dan krijg je chaos en wanorde aan boord. Op zo’n moment kan echt alles gebeuren. Maar is er een figuur die een beetje structuur en evenwicht kan brengen, dan denk ik dat alles nog wat onder controle kan blijven. Of toch voor een bepaalde tijd.” Vervolgens moet die persoon ook echt dat mandaat krijgen, en aanvaard worden als leider. “In dit geval de CEO, bijvoorbeeld.” Een loodzware taak. Want als de ene zich opjaagt en de andere blokkeert, gaan die twee elkaar versterken. “Iemand die hallucineert of dissocieert door de paniek, dat geeft ook direct grotere problemen. Een heel precair evenwicht om te zoeken.” 

Veel hangt ook af van de mentale veerkracht van de inzittenden. In dit geval lijkt die hoopgevend. “Dit zijn allemaal high achievers, mensen die best wat gewoon zijn. Natuurlijk: intussen lopen ze op hun reserves.” 

Lees het volledige artikel op nieuwsblad.be