Familieruzies

De zomer is het perfecte moment om nog eens samen te komen met de hele familie. Helaas loopt dat niet bij iedereen van een leien dakje. Negen lezers deelden met Het Laatste Nieuws hun familievetes. Van grootouders die vechten om de aandacht van hun kleinkind, tot schoonbroers die elkaar liever niet zien. Barbara Lavrysen is één van de experten in gezins-, relatie- en familietherapie die raad geven. “Kruip als ‘bonus'-oma in de rol van best supporting actress. Laat de echte oma maar schitteren.” 

Valerie (31): “Ik ben bang dat de erfenisruzie tussen mijn tantes zal escaleren op mijn trouwfeest. Op mijn trouwfeest zullen mijn twee tantes elkaar voor het eerst in jaren elkaar opnieuw zien. Maar ze hebben ruzie over de erfenis van hun ouders. Spreken tegen elkaar doen ze niet, dus ik ben bang dat het op mijn feest zal escaleren. Hoe uit ik mijn bezorgdheid?”
Gezins- en relatietherapeut Barbara Lavrysen: “Dit gaat om een kwetsuur uit het verleden. Iemand voelt zich financieel tekort gedaan. Jouw tantes hebben dat eigenlijk al die tijd goed opgelost door afstand te houden. Dat klinkt onlogisch, maar een conflict uit de weg gaan, kan ook een gezonde oplossing zijn om de gezinsrelaties te beschermen tegen ruzies die telkens opnieuw ontsporen.”
“Ik raad jou als bruid aan om op voorhand contact te zoeken met beide tantes. Laat hen weten dat je het zou waarderen als ze allebei komen. Geef aan dat je begrijpt dat het spannend voor hen zal zijn, en benadruk ook dat het je plezier zou doen als ze zich allebei hoffelijk gedragen tegenover elkaar. Die hoffelijkheid mag je verwachten van hen, liefde voor elkaar of vergeving niet.”
“Duid op voorhand ook een persoon aan die de gemoederen kan bedaren als het tóch zou escaleren tussen jouw tantes. Dat kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn. Geef die taak niet aan jezelf. Jij staat in de spotlight en moet genieten. Je tantes niet uitnodigen of dreigen met sancties als ze toch ruzie maken, is trouwens geen oplossing.” (...)

Lees het artikel op hln.be