Handboek klinische ouderenpsychologie

Recent verscheen een nieuw boek, geschreven door experts Lies Van Assche en Luc Van de Ven, beiden verbonden aan de dienst ouderenpsychiatrie van het UPC KU Leuven.

Klinische ouderenpsychologie: het is een vak apart, weten de auteurs. De discipline vereist van de psycholoog een uitgebreide kennis van de algemene ouderenpsychologie en tegelijk van (neuro)psychiatrische stoornissen en psychische problemen die kunnen optreden op latere leeftijd.

Daarnaast is er voor het gesprekscontact met een oudere zorgvrager een heel eigen bekwaamheid en attitude nodig. Dat geldt bij uitbreiding ook voor het psychodiagnostisch onderzoek, de cognitieve revalidatie en de psychotherapie.

Handboek vult leemte in

Al die aspecten komen aan bod in het boek. Voor elk werkgebied vertrekken de auteurs vanuit een theoretisch kader, maar als lezer krijg je ook concrete adviezen en voorbeelden om te handelen aangereikt. Ook mogelijke valkuilen blijven niet onbesproken. Op die wijze vult dit handboek een leemte in: het domein van de klinische ouderenpsychologie wordt afgebakend, het is gericht op de dagelijkse praktijk binnen de verschillende professionele contexten waar zorg aan ouderen wordt geboden.  

Voor studenten, psychologen en andere professionals in ggz

Het Handboek Klinische ouderenpsychologie richt zich tot (klinisch) psychologen die zich verder willen toeleggen op het werken met senioren. Ook studenten psychologie die zich willen voorbereiden op een loopbaan in de ouderenzorg, vinden in dit boek alle nodige kennis. Daarnaast biedt het boek concrete handvatten voor professionele hulpverleners van andere disciplines, met een interesse in de geestelijke gezondheidszorg bij ouderen.

Over de auteurs

Lies Van Assche is klinisch (neuro)psycholoog en systeemtherapeut. Ze coördineert het team van psychologen op de dienst ouderenpsychiatrie van het UPC KU Leuven.

Luc Van de Ven werkt als klinisch ouderenpsycholoog eveneens op de dienst ouderenpsychiatrie, hij begeleidt er ouderen met psychische problemen en hun familie.

Handboek klinische ouderenpsychologie
Lies Van Assche en Luc Van de Ven
Uitgegeven door Gompels en Svacina
Lees alle info over het Handboek Klinische ouderenpsychologie

Labels: