Hoorndol van de hoornaar

“We zullen ermee moeten leren leven.” Met die zin gooiden wetenschappers onlangs de handdoek in de ring in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Hoe kwam dat nieuws ­binnen bij zij die panisch bang zijn voor wespen? Prof. dr. Chris Bervoets geeft duiding in Het Nieuwsblad.

“Een fobie is een overdreven angstreactie op een specifieke trigger”, legt psychiater Chris Bervoets uit, die dwangneuroses en fobiëen bestudeert aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. “Wie zo'n angstaanval doormaakt, kan dat niet zomaar rationeel 'wegzetten'. In principe kan alles een trigger zijn. Eender welk fenomeen in het dagelijkse leven. Eén op de tien volwassenen heeft last van een fobie, en dat cijfer zal wellicht niet veranderen.” Maar: binnen die tien procent zullen er wel verschuivingen optreden. Bepaalde fobieën verdwijnen, en anderen winnen terrein, gestuwd door de maatschappij-context. “Van de wespenfobie kan je verwachten dat ze waarschijnlijk iets meer plaats zal gaan innemen tussen de andere fobieën, juist omdat het er zo veel over gaat.” (...)

Met de juiste val kan je hem vangen, de wespenfobie. “In principe kan je volledig van je fobie verlost worden”, zegt psychiater Bervoets. “Met traumatherapie zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie, eventueel aangevuld met bètablokkers. Met antidepressiva of angstremmers zou ik zo lang mogelijk wachten. Natuurlijk, hoe langer je wacht, hoe meer gedrag ingesleten raakt. En dus ook hoe moeilijker om het eruit te krijgen.” (...)
 

Lees: hoorndol van de hoornaar | Nieuwsblad