‘Je brein ontwikkelt zich voor 80 procent tussen de conceptie en je tweede verjaardag’

Dr. Binu Singh geeft in Humo met de Nederlandse hoogleraar Tessa Roseboom commentaar over het levensbelang van  kinderopvang en hoe de eerste duizend dagen de rest van je leven bepalen.

Een groot deel van die duizend dagen brengen kinderen door in de crèche. "Dat kan héél goed zijn voor een baby, maar het kan ook nefast zijn", zegt Binu Singh. "Dat hangt af van wie het kind is en wie de ouders zijn – hoe de ouder- kindrelatie verloopt. En in de eerste plaats natuurlijk van de kwaliteit van de kinderopvang. Die moet goed genoeg zijn om te voldoen aan de noden van de ontwikkeling van het kind, dat in een zeer beloftevolle maar ook heel kwetsbare periode zit. Als de kinderopvang dat kan bieden, kan het een belangrijke steun worden voor  ouders in de opvoeding van hun kind."

"Er zijn heel goeie crèches en onthaalouders die heel betrokken zijn, maar in het algemeen haalt de sector de goed-genoeg -norm niet. Er is een enorm personeelsgebrek, de werkdruk is te hoog en het personeel is onvoldoende opgeleid en onderbetaald. In Vlaanderen zijn tot negen kinderen per begeleider toegestaan in een kinderopvang. Dat is veel te veel. Dat zorgt ervoor dat begeleiders voortdurend moeten rennen. Ze zorgen ervoor dat de kinderen geen honger hebben en dat de luiers op tijd ververst worden, maar daarbuiten blijft er weinig tijd om op de emotionele noden in te gaan, terwijl dat net zo belangrijk is."

 

Lees het interview | Humo

singh_vierkant_72dpi_close_4x31.jpg

Kinderpsychiater Binu Singh over  de sector van de kinderopvang die al jaren onder druk staat.