Kunst in de etalages

PERSBERICHT - 5 OKTOBER 2017

Kampen met een psychiatrische aandoening en toch ruimte vinden om je talenten te ontwikkelen: het kan perfect. Dat bewijst een groep van 29 kunstenaars, waarvan sommige met psychische gezondheidsproblemen. Gezamenlijk stellen ze tentoon in winkels en openbare gebouwen in Kortenberg, met kunst die het alledaagse overschrijdt.

 

Naar binnen, naar buiten

‘Buiten komt naar binnen, en binnen gaat naar buiten’, zo verwoordde een van de betrokken kunstenaars treffend. Ze verwijst naar de samenwerking tussen de gemeente Kortenberg, winkeliers van Kortenberg, Unizo en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven).

Een groep van 29 kunstenaars, waarvan sommige met een psychiatrische aandoening, ontmoetten elkaar afgelopen zomer in het ziekenhuis. Hun ontmoeting motiveerde en zorgde voor kruisbestuiving. Met de opgeleverde werken treden ze nu buiten de ziekenhuismuren. Ze stellen tentoon in etalages van winkels, apotheken, bakkers, een kapsalon, een dienstencentrum en de openbare bibliotheek, en op de ziekenhuiscampus van het UPC KU Leuven in Kortenberg. Om alle werken te bekijken kan je een uitgestippelde route volgen.

Herstel

De kunstenaars tonen met Kunst in de etalages hoe herstel best mogelijk is voor wie kampt met psychische problemen of een psychiatrische aandoening. Herstel, niet steeds in termen van volledige genezing en verlost zijn van alle symptomen. Een volledig herstel is niet altijd realistisch. Wat wel kan is via psychotherapie, medicamenteuze of andere behandelingen een aandoening ‘onder controle’ krijgen. Waardoor je de draad van het normale leven weer kan oppakken en je perspectieven opent om je talenten (verder) te ontwikkelen: professionele skills, sport, of zoals in dit project artistieke vaardigheden.

 

 

we merken hoe enthousiast de winkeliers de aangeboden kunstwerken in de kijker zetten in hun etalages

 

Van Gogh's

Kunstenaar Sven (unik-id) is iemand die op die manier zijn talent heeft ontdekt en ontwikkeld.

‘In ons samenwerkingsproject Collectief Creatief, ontmoeten we op die manier soms nieuwe Van Gogh’s,’ zegt beeldend therapeut Chris De Ceuster die Kunst in de etalages coördineert. ‘Zo leerden we iemand kennen die schitterende houtskooltekeningen maakt. Sommige tekeningen kleurt ze in met aquarel.’

‘Het is fantastisch om te zien wat voor moois er kan ontstaan als mensen hun innerlijke krachten weten aan te boren. De beloning is des te groter nu we merken hoe enthousiast de winkeliers de aangeboden kunstwerken in de kijker zetten in hun etalages. Ze waren niet moeilijk te overtuigen en hun vele complimenten doen ons heel veel plezier.’

 

 

Kunst in de etalages

Kortenberg 1 tot 31 oktober 2017

Kunst in de etalages is te zien van 1 tot 31 oktober in winkels en enkele openbare gebouwen in Kortenberg, en in de inkomhal en het Congrescentrum van het ziekenhuis.

Wie langs de Kunst in de etalages wandelt kiest uit drie verschillende kunstwandelingen van 2,5 km, 4 km of ruim 12 km. Een wandeling gecombineerd met een fietstocht kan ook.

Aan de tentoonstelling en de routes is ook een wedstrijd verbonden, met vragen over de tentoongestelde werken. Deelnemers kunnen filmtickets winnen.

 

Alle info over Kunst in de etalages

 

 

img_20170922_133114.jpg

CONTACT VOOR DE PERS

Interviews met enkele van de kunstenaars zijn mogelijk op afspraak.

Neem contact op met Chris De Ceuster, beeldend therapeut en coördinator Kunst in de etalages 

chris.deceuster [at] upckuleuven.be (subject: Persvraag%20Kunst%20in%20de%20etalages%20)

of met Piet Desmet, stafmedewerker communicatie

02 758 0972 

0474 461 167

piet.desmet [at] upckuleuven.be">communicatie [at] upckuleuven.be (subject: Persvraag%20Kunst%20in%20de%20etalages)

piet.desmet [at] upckuleuven.be">