Leven met dementie

Wereldwijd lijden steeds meer mensen aan dementie. De ziekte is ongeneeslijk, maar naasten en verzorgers vinden nieuwe manieren om hun een waardig leven te kunnen bieden. Onder meer prof. dr. Maarten Van Den Bossche geeft duiding in een reportage van National Geographic Magazine. 

Inmiddels lijden wereldwijd ongeveer 57 miljoen mensen aan dementie, waarvan zo’n driehonderdduizend in Nederland en tweehonderdduizend in België. Met mogelijk 153 miljoen patiënten in 2050 zullen de bij behorende mondiale zorgkosten naar verwachting oplopen tot zo’n 15,5 biljoen euro. Tal van factoren spelen hierbij een rol, maar de hoofdreden voor de sterke toename is de vergrijzing. Voeg daar dalende geboorte cijfers (lees: minder hulp) aan toe en een crisis dreigt.

Professor Maarten Van Den Bossche van de Katholieke Universiteit Leuven, gespecialiseerd in ouderenpsychiatrie, onderkent dit gevaar. ‘Maar,’ zegt hij, ‘we kunnen een aantal dingen doen om een crisis te voorkomen. Van nieuwe medicatie en technologische hulpmiddelen tot aanpassingen in de samenleving.’

DEMENTIE IS BIJZONDER COMPLEX en moeilijk te behandelen. In respectievelijk2021 en 2023 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration twee nieuwe alzheimermedicijnen goed: Aducanumab en Lecanemab, die beide nog niet op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar zijn. Deze pakken als eerste de onder liggende biologische oorzaak van de ziekte aan: plaques in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat Lecanemab de cognitieve achteruitgang vertraagt bij mensen met MCI of milde alzheimer. Proeven met Aducanumab laten wisselende resultaten zien. Beide medicijnen zijn echter ongeschikt voor andere vormen van dementie. Ook zijn ze duur – Lecanemab kost zo’n 25.000 euro per jaar – en kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken. ‘Ik verwacht niet dat er op korte termijn medicijnen komen die ons helemaal van dementie afhelpen,’ aldus Van Den Bossche. (...)

Volledige reportage | NG Magazine