Lichtgolven reinigen muizenbrein in onderzoek tegen alzheimer

Een combinatie van lichtflitsen en geluidsgolven op een frequentie van 40 hertz stimuleert de afvoer van giftige amyloïde-eiwitfragmenten uit de hersenen van labmuizen met symptomen die lijken op de ziekte van Alzheimer. De auteurs, onder wie prof. dr. Maarten Van Den Bossche, spreken van een mogelijk nieuw mechanisme waarmee het wegwassen van amyloïde uit de hersenen kan worden versterkt. De studie, onder leiding van hersenonderzoekster Li-Huei Tsai van het Massachusetts Institute of Technology in de Verenigde Staten, verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

(...) Of het effect van de stimulatie op amyloïde ook bij mensen met alzheimer te zien zal zijn, en of dat de ziekte beïnvloedt, moet nog blijken. "Het meeste van wat we weten over het glymfatisch systeem is ontdekt en beschreven bij proefdieren, het aantal studies bij mensen is nog beperkt", zegt ouderenpsychiater Maarten Van Den Bossche in NRC Handelsblad. "Maar er zijn meer en meer aanwijzingen dat dit systeem bij mensen op een vergelijkbare manier werkt." Van Den Bossche onderzoekt aan de KU Leuven in België manieren om met geluidsprikkels de trage hersengolven van de diepe slaap te bevorderen bij mensen met dementie, in de hoop dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. (...)

"Er zijn veel aanwijzingen dat het glymfatisch systeem ook een rol speelt bij andere neurodegeneratieve aandoeningen", zegt Van Den Bossche. "Deze studie legt een nieuw mechanisme bloot waarlangs mogelijk nieuwe typen behandelingen kunnen worden ontwikkeld. Maar er is nog een lange weg te gaan voor duidelijk is of dit ook bij mensen met dementie een rol speelt."
 

Lees het volledige artikel | NRC Handelsblad