Meer mensen dan je denkt leven met dwangmatige rituelen

In zijn nieuwe show 13 vertelt komiek William Boeva openhartig over zijn dwangstoornis. Zijn getuigenis raakt bij veel kijkers een gevoelige snaar, want zo’n 3 procent van de bevolking krijgt ermee te maken. ‘Het beïnvloedt je hele denken en doen.’

Met zijn voorstelling hoopt de komiek het taboe op OCD te doorbreken, al is de stoornis niet zo zeldzaam. “Drie procent van de bevolking kampt ermee”, zegt psychiater Chris Bervoets (KU Leuven), gespecialiseerd in dwangstoornissen. De issues ontstaan vaak al wanneer kinderen tussen 9 en 12 jaar oud zijn, bij jongvolwassenen tussen 18 en 25 is er een tweede piek. De precieze oorzaak ervan is niet bekend, maar veel patiënten dragen wel een trauma met zich mee. Het gaat dan meestal niet om slachtoffers van een eenmalige ramp zoals een zwaar verkeersongeluk , maar wel om mensen die langdurig onder spanning staan.

“Herhaaldelijk stereotiepe bewegingen doen, kan dan rust brengen. Maar soms worden die gedragingen veel complexer en worden er meer nieuwe elementen aan toegevoegd”, weet Bervoets. Wat begint met obsessief handen wassen, eindigt dan bij een langdurig doucheritueel. (...)

Lees het artikel | De Morgen