Nog nooit zoveel aandacht voor slaap, en daar liggen we wakker van

Prof. dr. Maarten Van Den Bossche geeft in Het Nieuwsblad duiding bij slecht slaapadvies dat wordt verspreid via onder meer sociale media. Er wordt te veel onzin verspreid over slaap, dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. En ook Belgische experts zuchten als ze het zoveelste fabeltje horen. “Je geraakt snel in een vicieuze cirkel, want met elk trucje dat niet werkt, worden slapelozen nog slapelozer.”

Dat er zoveel over slaap te vinden is, heeft ook alles te maken met orthosomnie, onze zoektocht naar de perfecte slaap. “Het pas in het plaatje van deze tijd. We focussen op betere voeding, minder stress en dus ook op betere slaap. We hebben daarvoor allerlei trackers, wearables en apps die onze slaap monitoren”, zegt psychiater en slaapexpert Maarten Van Den Bossche (UPC KU Leuven). Dat bevestigt dr. Declercq. “Maar in dit geval is meten niet weten. Er wordt te veel druk gelegd op de perfecte slaap.”

Die trackers zijn bovendien niet zo accuraat en als je kan functioneren, is er geen noodzaak om je slaappatroon te gaan aanpassen. “Maar als zo’n app dan aangeeft dat er te weinig of niet diep genoeg geslapen werd, gaan mensen al gauw onnodig op zoek naar adviezen”, aldus Van Den Bossche. (...)

Lees verder op nieuwsblad.be