Perinatale zorg: ‘We moeten af van die roze wolk’

Bijna een op de vijf vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie. In de helft van de gevallen is die al aanwezig tijdens de zwangerschap. Dat heeft een impact op de gezondheid en de ontwikkeling van het kind.

Blijdschap, opwinding, grenzeloze liefde, tranen van geluk… Het lijkt allemaal te horen bij de geboorte van een baby, en je zou het blijkbaar automatisch moeten voelen. ‘Toch is dat niet vanzelfsprekend. Een aanzienlijk aantal moeders krijgt af te rekenen met somberheid, angst en onzekerheid’, zegt Titia Hompes, perinataal psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

‘We moeten echt af van het beeld van die roze wolk. Geen enkele belangrijke levensverandering is enkel roze gekleurd’, zegt Hompes. ‘Een kind krijgen gaat gepaard met mooie, diepe emoties én met enorme stress. Tijdens de zwangerschap kunnen oude spoken weer opduiken. Onverwerkte trauma’s komen bovendrijven, de relatie met je eigen ouders of belangrijke zorgfiguren wordt tegen het licht gehouden, en je vraagt je af hoe je dat zelf allemaal zult bolwerken. Er is geen enkel ander moment in het leven waarop verleden, heden en toekomst zo nauw samenkomen. Een kind verandert je levenspad.’ (...)

Lees het volledige interview | Knack