Pleidooi voor respect en participatie

PERSBERICHT - 11 OKTOBER 2017
 

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven moedigt aan om te blijven luisteren naar ouderen met psychiatrische problemen of met dementie, ook al wordt het praten moeilijk.
 

Het gevoel niet au sérieux genomen te worden, dat wat je zegt of probeert duidelijk te maken er niet echt toe doet: dat gevoel maken we allemaal wel eens mee. Het beukt in op je zelfwaarde en doet pijn.

Het is ook de grote vrees van veel ouderen. De vrees om niet meer als vol aanzien te worden wanneer de geest minder scherp wordt. Om een diagnose te worden in plaats van een persoon. Om niet meer te kunnen kiezen om niét te weten. Om niet meer te mogen beslissen om thuis te blijven wonen, mét risico’s. Om niet meer de tegendraadse persoon te mogen zijn van weleer.

Misschien vrezen ouderen niet zozeer om het roer te moeten afgeven, maar wel dat het schip niet meer vaart in de richting die ze zelf wensen. Zelfs met een dichte mist in het hoofd voelen ouderen een tegenwindse koers.

Experts

Deze week verzamelen binnen- en buitenlandse experts in ouderenpsychiatrie in Leuven, om zich te buigen over deze problematiek. Ze doen dat tijdens het 5de Congres ouderenpsychiatrie van het UPC KU Leuven op donderdag 12 oktober 2017. Het internationale congres, voorgezeten door het diensthoofd ouderenpsychiatrie van het UPC KU Leuven, prof. dr. Mathieu Vandenbulcke, is een pleidooi voor respect en participatie. Een aanmoediging om te blijven luisteren naar ouderen, ook al wordt het praten moeilijk.

Tijdens dit congres laat fotograaf Lieve Blancquaert ouderen spreken met beelden in plaats van met woorden. Julian Hughes, hoogleraar ouderenpsychiatrie aan de Universiteit van Bristol (VK) en auteur van het boek Dementia: Mind, Meaning and the Person, zoekt naar manieren om de persoon met dementie beter te begrijpen en bekijkt identiteit vanuit een breder perspectief dan een product van het brein.

Sequoia Fonds

Ter gelegenheid van het congres wordt ook het Sequoia Fonds aangekondigd. Dit fonds steunt het onderzoek naar veroudering en geestelijke gezondheid aan de KU Leuven.

 

Lees congresprogramma en overzicht gastsprekers

Lees meer over Sequioa Fonds

Labels:

still_present_after_all_these_years_-_5e_congres_ouderenpsychiatrie_upc_ku_leuven_-_kopie_3x4.jpg

CONTACT VOOR DE PERS
 

Still present after all these years 

5e Congres ouderenpsychiatrie UPC KU Leuven
donderdag 12 oktober 2017 om 09.00 uur
Provinciehuis Leuven
Pers is hartelijk welkom. Interviews en aanwezigheid congres enkel op afspraak.

patricia.vanherle [at] upckuleuven.be (subject: Persvraag%20Pleidooi%20respect%20en%20participatie)

016 34 80 05