Politici steunen aanbevelingen Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid

Op de derde editie van de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (#SGGG24), die afgelopen donderdag bijeenkwam, konden meerdere standpunten en eisen rekenen op de goedkeuring van de vele aanwezige zorgactoren en van de parlementariërs die naar het politieke debat waren afgevaardigd.

De Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) bestaat uit ongeveer vijftien organisaties en zorgactoren die zich inzetten voor de verbetering van de geestelijke gezondheidszorg. Op 8 februari 2024 vond de derde bijeenkomst plaats sinds de oprichting in 2019. Bijna 400 deelnemers woonden het congres bij in een aula van de KU Leuven op campus Gasthuisberg. Het bood een platform voor probleemstellingen en discussies in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.

Cruciale thema's, van  armoede tot transculturele zorg

De vier bestaande werkgroepen van de SGGG presenteerden hun rapport over cruciale thema’s: financieringsmechanismen, armoede, jongeren in de transitieleeftijd en wachttijden. Daar hadden ze sinds de vorige editie twee jaar hard aan gewerkt. Conclusie? Op elk van die punten was vooruitgang geboekt, niet zelden door toedoen van de SGGG zelf, maar is er ook nog een aanzienlijke weg te gaan.
 
Vier sprekersduo’s lanceerden vervolgens evenveel nieuwe werkgroepen die de komende jaren diverse uitdagingen voor de ggz zullen aankaarten. Luc Van Gorp, voorzitter van de CM en Steven Ingelbrecht, directeur van Covias, introduceerden de werkgroep die zich over geïntegreerde zorg zal buigen. Veerle Soyez, onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool, en journalist Guy Tegenbos presenteerden de werkgroep 'preventie'. Lukas Claus, onderzoeker aan de VUB, en ervaringsdeskundige Sana Sadat Mohammad Rafiei Nazari bepleitten de aandacht voor transculturele zorg en Willeke Dijkhoffz, ceo van GZA, en CAW-voorzitter Wouter Torfs initieerden de werkgroep 'manpower'. 

De werkgroepen, die momenteel nog leden zoeken (zie verder), hebben nu twee jaar de tijd om een gedragen probleemanalyse te voeren en voorstellen uit te werken om de knelpunten in hun domein aan te pakken. Daarover zullen zij op de volgende Staten-Generaal in 2026 rapporteren.

Prioriteit voor jongeren en preventie

Nadat de werkgroepen hun bevindingen en probleemstellingen hadden gepresenteerd volgde de voorstelling van het memorandum. De Staten-Generaal doet daarin tien aanbevelingen aan de politiek in aanloop naar de verkiezingen en, vooral, de volgende regeerperiode.

Twee thema’s beveelt de SGGG met stip aan de overheden aan: geef voorrang aan jongeren, en aan preventie. Niet toevallig twee toekomstgerichte aanbevelingen. Het beleid bedeelt ‘jongeren’ en ‘preventie’ disproportioneel laag, ondanks het feit dat vroeg ingrijpen meer problemen op latere leeftijd kan voorkomen of milderen en de (maatschappelijke) zorgkost daardoor ook aanzienlijk beperkter blijft.

Bemoedigend politiek debat

Op het politieke debat dat op de voorstelling van het memorandum volgde, gingen Kathleen Depoorter (N-VA), Freya Van den Bossche (Vooruit), Jeremie Vaneeckhout (Groen), Els Van Hoof (CD&V) en Robby De Caluwé (Open Vld) in op verschillende standpunten die hen door moderator Guy Tegenbos werden voorgelegd.

Voorrang geven aan jongeren? Daarover waren ze het haast unaniem eens. Ook preventie vinden ze zeer belangrijk. De discriminatie van personen met een psychische kwetsbaarheid vinden ze eveneens onaanvaardbaar, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in de meeste hospitalisatieverzekeringen. Maar ook algemener is van discriminatie sprake: de betoelaging van geestelijke gezondheidszorg en van het wetenschappelijk onderzoek erover loopt sterk achterop vergeleken met lichamelijke zorg.

Het was bemoedigend om te horen dat de politici ermee konden instemmen om een budgettair groeipad uit te tekenen voor de ggz én – opmerkelijk – om dat in het regeerakkoord mee op te nemen voor de volgende legislatuur. Ook de vraag van de Staten-Generaal om vanuit alle beleidsniveaus ‘met één stem te spreken’ beantwoordden ze (genuanceerd) positief.

Lees en herbekijk
Rapporten, memorandum en video's

 

Neem deel aan een werkgroep

De SGGG blijft zich inzetten voor het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg. Interesse? Je bent uitgenodigd uit om deel te nemen aan de werkgroepen en constructieve beleidsvoorstellen te ontwikkelen. Schrijf je in en kandideer voor een werkgroep van jouw keuze.

Schrijf je in voor een werkgroep