Rapport over jongerenwelzijn legt bloot: 13 tot 17 procent van de studenten zegt suïcidale gedachten te hebben gehad

Professor Ronny Bruffaerts, mede-auteur van de (eerste) Welzijnsmonitor, zegt in De Morgen hoe het mentaal welzijn van studenten ervoor staat. 

Meer dan een op de vier studenten zegt zichzelf het afgelopen jaar te hebben verwond. Dat is een van de resultaten uit een bevraging naar mentaal welzijn bij studenten. Experts pleiten voor meer preventie van psychische problemen.

De helft van de 21.000 studenten uit de bevraging zegt een hoge levenstevredenheid te hebben. Ook zegt ongeveer de helft een hoge motivatie te hebben.

Daar staat tegenover dat een kwart van de studenten kampt met demotivatie en 46 procent positief test voor een of meerdere psychische problemen. Dat is veel. Al staat positief testen op de bevraging niet automatisch gelijk aan de medische diagnose van een psychische stoornis, zegt professor psychiatrie en medeauteur Ronny Bruffaerts (KU Leuven). “Een op de drie van deze studenten zegt bijvoorbeeld geen impact op hun dagelijks leven te voelen.”

Lees het artikel op demorgen.be 

 

Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be