Topdokter Elske Vrieze helpt mensen met een eetprobleem: “We voelen allemaal iets bij voeding, want dat is waarnaar we verlangen”

Ze is een wat vreemde eend in een bijt vol met vaatchirurgen, colorectale specialisten en neus-keel-oorartsen in het negende seizoen van Topdokters.

Prof. dr. Elske Vrieze is immers psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, gespecialiseerd in eetstoornissen. Gedachten lezen lukt haar net niet, maar binnen haar vakgebied zijn er weinigen die haar kennis van zaken evenaren. Ook al omschrijft de in Amsterdam geboren Leuvenaar zich als een tikje saai, een onderhoud over haar vakgebied is dat allesbehalve.

"Er bestaat toch een stigma rond psychiatrie, en ook rond eetstoornissen, dus ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Welk stigma is dat precies? Zeker rond patiënten met een eetstoornis hoor je vaak de negatieve opmerking dat het aanstellers zijn. ‘Waarom eet je niet gewoon? Zo moeilijk is dat toch niet?' Ik wilde graag laten zien dat het daar niet om draait. Eten is voor mensen met een eetstoornis heel sterk verbonden met vooral negatieve emoties. Dat gaat over angst, afschuw of degout. Ik maak vaak volgende vergelijking. Stel je voor: je bent in het bos en er komt een grote beer voor je te staan. Instinctief heb je de reactie om snel weg te rennen. En dan staat daar plots iemand naast je die je zegt: nee nee, alles is goed, ga er maar naartoe. Eigenlijk is dat niet te geloven op het moment dat daar zo'n beer voor je staat in zo'n bos. Dat is wat patiënten ook voelen. Het is niet de ratio die beslist, maar de emotie die dan de overhand neemt."
 

Lees het interview op hln.be