Voeding tijdens zwangerschap gelinkt aan verhoogde kans op ADHD

Een nieuwe studie van de Universiteit van Kopenhagen toont aan dat ongezonde voeding tijdens de zwangerschap gepaard gaat met een 60 procent hogere kans op ADHD bij het kind.

Prof. dr. Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, benadrukt dat dit onderzoek uniek is omdat het de impact van voeding tijdens de zwangerschap in detail bekijkt. Toch waarschuwt ze voor voorbarige conclusies: “We zien een verband, maar geen rechtstreeks oorzakelijk verband.” Hoewel gezonde voeding aanbevolen blijft, wijst Danckaerts erop dat genetische aanleg de belangrijkste factor blijft bij het ontstaan van ADHD. Aanstaande moeders hoeven zich dus zeker niet schuldig te voelen als ze zich af en toe door een snack laten verleiden.

Lees

danckaerts_4x3_6.jpg

Prof. dr. Marina Danckaerts is diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan de KU Leuven. Haar klinische interessegebieden zijn ADHD en aanverwante ontwikkelingsproblemen zoals leerproblemen, tics en
gedragsstoornissen.