Verhoogt sporten de immuniteit bij mensen met depressie?

Het immuunsysteem van mensen met een depressie is vaak ontregeld en zorgt voor meer ontsteking in het lichaam. Onderzoekers binnen het UPC KU Leuven gaan na hoe je die ontsteking kan corrigeren, met een cardiovasculair trainingsprogramma.

De deelnemers in de studie starten met een maximale inspanningstest. Daarna worden ze via randomisatie in ofwel een fietsgroep of een controlegroep ingedeeld. De proefpersonen in de fietsgroep starten een trainingsprogramma, opgesteld op hun maat.

Doorheen het onderzoek dragen de deelnemers sensoren op de borst en rond de pols om hartritme, hartritmevariabiliteit en slaap te meten. Daarnaast peilen de onderzoekers met vragenlijsten naar symptomen van depressie, angst, stress en vermoeidheid en houden ze de evolutie ervan bij. Na acht weken meten de onderzoekers verschillende factoren van het immuunsysteem, met name de cytokines in het bloed.

Het is uitkijken naar de resultaten van de studie, die kunnen bijdragen aan een beter begrip van de lichamelijke impact van een depressie en aan een betere behandeling.

Het onderzoek heet Moodstratification. Het is een Europees onderzoeksproject van Horizon 2020. Het wordt uitgevoerd door PhD-student en kinder- en jeugdpsychiater in opleiding dr. Kris Van de Woestyn, onder leiding van prof. dr. Stephan Claes en prof. dr. Elske Vrieze.