Wat doet slaapgebrek met de deelnemers in Kamp Waes?

Plots liggen zelfs de strafste deelnemers te snurken in Kamp Waes: wat doet slaapgebrek met een mens en valt eraan te weerstaan?

Over de straffe overblijvers in 'Kamp Waes' is al veel geschreven, maar een zwak punt is intussen toch gevonden. Geef deze primussen een stevig slaapgebrek - medisch heet dat 'slaapdeprivatie' - en wat verveling in het schemerlicht, en even later liggen ze met zachte plofjes te snurken onder de bladeren of hangen ze wanhopig aan de thermos koffie. De proef ging naar de knoppen, en de schone slapers kregen ferm onder hun voeten. Want duh, hoe moeilijk kan het zijn? Ogen open houden, meer is 'wakker blijven' toch niet?

Helaas: het is geen kwestie van karakter, weet professor Maarten Van Den Bossche, psychiater aan het UPC KU Leuven en gespecialiseerd in slaap- en waakstoornissen. Sommige mensen hebben iets minder slaap nodig dan anderen, maar dat hangt van je natuur af en valt amper te trainen. Het is biologie. Naarmate we langer wakker zijn, neemt de stof adenosine in onze hersenen toe. Daardoor stijgt je slaapdruk en word je dus loom. Daarnaast is er ook ons circadiaans ritme - zeg maar onze biologische klok - dat op een bepaald moment aangeeft dat het 'bedtijd' is en daartoe bijvoorbeeld onze lichaamstemperatuur, hormonen en metabolisme aanpast. 

Lees het artikel | HLN