Zelfdoding bij ouderen: ‘Het is niet normaal dat mensen uit het leven stappen’

Psycholoog Anke Bonnewyn en psychiater Dorine Broekaert analyseren de piekende zelfdodingscijfers onder mannen op Sociaal.net. Bij mannen boven de zeventig pieken de zelfdodingscijfers. Hoewel oudere mannen een veel hoger risico lopen om te overlijden door suïcide, is er amper aandacht voor. “Het zegt veel over hoe we naar ouderen kijken.” 

Wie de statistieken van zelfdoding erbij neemt, ziet dat de grafiek de hoogte in schiet bij mannen vanaf 70 jaar. Hoe ouder mannen worden, hoe hoger het risico op zelfdoding. Bovendien is er ook een grijze zone: het gaat om geregistreerde zelfdodingen. Ouderen die bijvoorbeeld niet langer eten of weigeren nog medicijnen te nemen, duiken niet in de statistieken op.

En toch… lijken we die cijfers te accepteren. Want ja, is ouder worden niet per definitie onaangenaam? We kunnen opa toch ook begrijpen als hij er genoeg van heeft?

“Dat idee leeft nog sterk”, zegt Anke Bonnewyn, die doctoreerde op het thema doodsgedachten bij ouderen. “Nochtans bewijst onderzoek dat de meeste mensen op een gelukkige manier ouder kunnen worden. De rol van ouderen in de maatschappij verandert, ze lijden onder verlieservaringen. Maar dat betekent allerminst dat het daarom normaal is dat ze uit het leven stappen, integendeel.”

Bonnewyn maakte voor haar doctoraat een analyse van haar interviews met ouderen die een zelfmoordpoging ondernomen hadden. “Het woord ‘dood’ kwam daar amper in voor. Mensen spraken over hoe het leven te zwaar was geworden of niet langer voldoening gaf. Dat lijkt op hetzelfde neer te komen, maar is het natuurlijk niet.” (...)

“Terwijl depressie net meer voorkomt bij ouderen”, vult dokter Broekaert aan. “Depressie gaat vaak gepaard met fysieke symptomen, zeker op oudere leeftijd. Er is veel overlap tussen de symptomen van depressie en normale veroudering: verminderde eetlust, beperktere mobiliteit, verstoorde slaap… Bij ouderen wordt een depressie zo makkelijker over het hoofd gezien.”

Lees 'Zelfdoding bij ouderen: ‘Het is niet normaal dat mensen uit het leven stappen’ | Sociaal.net

Labels: