Zorgen zon en warmte echt voor een goed humeur?

Als de zon schijnt, voelen we ons meteen stukken beter. Dat lijkt logisch, maar schuilt er ook een objectieve verklaring achter dat instant geluksgevoel?

Het lijkt een evidentie, maar toch is de wetenschap minder eenduidig over de relatie tussen de zon en ons gemoed. “Het is een interessant onderwerp, omdat er een verschil is tussen wat we geloven en het wetenschappelijke bewijs”, zegt prof. dr. Koen Demyttenaere. “Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft zonlicht globaal gezien nauwelijks of geen rechtstreeks positief effect op ons gevoel.”

Maar de positieve effecten op het humeur gelden niet voor iedereen even sterk. “Sommige mensen zijn daar veel gevoeliger voor dan andere”, zegt Demyttenaere. “Depressieve mensen functioneren cognitief duidelijk minder goed bij weinig zonlicht. Dat betekent dat vooral hun concentratie- en herinneringsvermogen dan minder goed werkt. Bij niet-depressieve mensen is er dan weer een grote variatie in de grootte van het e ect, a ankelijk van hoe gemakkelijk de serotoninehuishouding verstoord is en hoe gevoelig die nucleus is voor licht.”

Volgens Demyttenaere is het vrolijke gevoel dat we krijgen door de zon voornamelijk een gevolg van onze eigen gedragsverandering. Zo eten we bij zonnig weer vaak lichtere maaltijden, zoals slaatjes, en nemen we de fiets of gaan we te voet. We krijgen ook sneller een vakantiegevoel en nodigen onze buren al eens uit om te aperitieven in de tuin. Die factoren spelen op hun beurt een veel grotere rol in hoe we ons voelen. 

Lees 'Zorgen zon en warmte echt voor een goed humeur?' | De Morgen