Veel voorkomende seksuele problemen

 

Verschil in zin om te vrijen

Eens de fase van verliefdheid voorbij ervaren partners vaker een verschil in zin om te vrijen. Een verschil in vrijen tussen partners is eerder regel dan uitzondering in relaties, maar de meeste partners vinden een goede manier om met dat verschil om te gaan.

Als je er als koppel niet in slaagt om goed met dat verschil om te gaan, of indien er daardoor veel conflict ontstaat, dan kan een gesprek met een seksuoloog zinvol zijn.

Minder zin in seks na borstkanker

Een vrouw van vijftig kreeg drie jaar geleden borstkanker. Ze is goed hersteld van de behandeling die bestond uit een operatie, chemo- en radiotherapie. Momenteel neemt ze nog dagelijks medicatie die haar vervroegd in menopauze heeft gebracht. Los van de klachten die bij de menopauze horen, ervaart ze sterk dat ze veel minder zin heeft om te vrijen. De vrouw heeft een goede relatie met haar man met wie ze al 25 jaar samen is. Hij is 57 en reageert begripvol. Maar de vrouw zelf mist erg de intimiteit en seksualiteit die ze samen wil beleven.

De medicamenteuze nabehandeling van hormoongevoelige borstkanker zorgt ervoor dat vrouwen abrupt in de menopauze terecht komen. Daarnaast brengt chemotherapie vaak een sterke vermoeidheid met zich mee. Niet zelden gaat vrijen – omwille van vaginale droogte –  gepaard met pijn bij penetratie. Wat de zin om te vrijen verder doet afnemen. De stress die dat met zich meebrengt, gecombineerd met onzekerheid over het eigen veranderde lichaam en een laag zelfbeeld, vertaalt zich soms naar spanningen tussen de partners.

Mensen zoals in dit voorbeeld kunnen voordeel halen uit individuele gesprekstherapie of koppeltherapie.

 

Opwindingsproblemen

Bij mannen zijn opwindingsproblemen bekend onder verschillende benamingen: erectiestoornissen, erectieproblemen of erectiele disfunctie. De man ervaart in die gevallen moeite met het krijgen of het aanhouden van een erectie.

Bij vrouwen uit een opwindingsprobleem zich in onvoldoende zwellen van de schaamlippen en onvoldoende vochtig worden van de vagina. Een gevolg daarvan is dat penetratie stroever verloopt wat vaak aanleiding geeft tot een schurende of branderige pijn.

Een raadpleging bij een specialist is hiervoor aangewezen.

Positieve ervaringen

Een man van veertig jaar voelt een sterk verlangen om met zijn partner te vrijen. Hij is voldoende opgewonden, maar ziet zijn erectie verdwijnen vlak voor het moment van penetratie.

Deze man kan goed geholpen worden met individuele gesprekstherapie of koppeltherapie. Erectieproblemen leiden niet zelden tot of gaan gepaard met faalangst en onzekerheid bij de man en vermijdingsgedrag bij beide partners. Via huiswerkopdrachten voor de man of het koppel wordt er getracht om opnieuw positieve seksuele ervaringen op te doen.

Daarnaast zal een raadpleging bij een androloog of uroloog worden voorgesteld, om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten of gepast te behandelen.

 

Orgasmeproblemen

Zowel mannen als vrouwen kunnen moeite ervaren om een hoogtepunt of orgasme te bereiken. Een raadpleging bij een seksuoloog kan helpen om mogelijke oorzaken en manieren om dichter bij een hoogtepunt te geraken, te bespreken.

 

Premature ejaculatie

Premature ejaculatie wordt soms ook vroegtijdige of voortijdige ejaculatie genoemd. Een man of zijn partner ervaart dat hij ‘te vroeg’ klaarkomt. Vaak hebben mannen en hun partner daarbij een verschillende interpretatie van wat 'te vroeg' is. Sekstherapie kan helpen om de reden te achterhalen en een manier te vinden om beter met het ‘te vroeg klaarkomen' om te gaan.

 

Pijn bij het vrijen - dyspareunie en vaginisme

Nogal wat vrouwen ervaren pijn bij het vrijen (dyspareunie). Bij andere lukt het niet om penetratie toe te laten (= vaginisme). Beide problemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

Een seksuoloog kan helpen om te zoeken naar de oorzaak en de juiste behandeling. Om lichamelijke oorzaken van pijn tijdens het vrijen uit te sluiten, is een raadpleging bij een gynaecoloog aangewezen. Een gecombineerde raadpleging binnen het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie van UPC KU Leuven en de dienst gynaecologie van UZ Leuven is hiervoor mogelijk.

 

Vaginisme, een voorbeeld

Een vrouw van 25 en een man 23 jaar voelen zich heel geborgen en veilig in hun relatie. Maar omdat ze hun kinderwens niet kunnen realiseren, komen ze op raadpleging.

Al jaren hebben ze een goede seksuele relatie. Maar penetratie is nog nooit gelukt. In hun uitgebreide seksuele repertoire missen ze penetratie ook niet echt. Maar omdat ze graag samen een kind willen, willen ze toch uitzoeken of penetratie ook voor hen kan.

Individuele gesprekstherapie of koppeltherapie kan dit koppel verder op weg helpen. Om bij pijn bij het vrijen een lichamelijke oorzaak uit te sluiten, zal een raadpleging bij een gynaecoloog worden voorgesteld, die –indien nodig– een gepaste behandeling kan opstarten.

Vaginisme kan gepaard gaan met een gebrek aan kennis over het eigen lichaam en over hoe dat seksueel reageert. Soms treedt vaginisme op door negatieve seksuele ervaringen in het verleden of erg negatieve boodschappen over seksualiteit tijdens de opvoeding. Soms ligt de oorzaak van vaginisme bij te sterk gespannen bekkenbodemspieren. In dat laatste geval wordt er in de behandeling samengewerkt met een bekkenbodemtherapeut.

 

 

Seksueel misbruik

Als je in je leven seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik hebt meegemaakt, kan dat je seksueel genot in de weg staan. Soms ervaar je moeilijkheden van bij de start van het seksueel actief worden. De moeilijkheden kunnen ook plots optreden, zonder dat je voorheen een grote impact ondervond.

 

Ontrouw en overspel

Was je ontrouw of kreeg je zelf met ontrouw van je partner te maken? Individuele gesprekken met een neutrale buitenstaander kunnen helpen om die ontrouw te verwerken en ermee om te gaan.

 

Seksualiteit na ziekte

Een (chronische) ziekte kan je heel onzeker maken over je seksuele rol, je seksuele rechten, je seksueel reageren of je mogelijkheid om een relatie aan te gaan.

Voorbeelden

  • Na een borstamputatie stel je je vragen over je vrouwelijkheid en of je nog aantrekkelijk bent voor je partner.
  • Na een operatie voor prostaatkanker kan je geen erectie meer krijgen.
  • Je leidt aan MS en merkt dat je niet meer tot een orgasme kan komen.

Het kan zinvol zijn om in gesprek met een seksuoloog na te gaan hoe je ziekte je seksualiteit beïnvloedt. Je kan een positieve manier uitzoeken om die moeilijkheden te overwinnen of mogelijkheden ontdekken om verder van seksualiteit te genieten. In individuele gesprekken kan je, in de plaats van stil te staan bij wat er eventueel verloren ging, focussen je op wat er nog wel mogelijk is.

 

Seksverslaving

Soms ervaar je dat je de controle op je seksualiteit verliest. Daardoor geraak je meer en meer in de war in je relatie of op je werk.

Via individuele gesprekstherapie kan je opnieuw grip krijgen op je seksualiteit.

Seksverslaving en stress

Een man van 52 heeft een onweerstaanbare drang om naar porno te kijken. Des te meer op momenten van stress. Hij ervaart het zelf als een probleem omdat hij er geen controle meer over heeft. Hij dreigt zijn werk en relatie te verliezen.

Voor deze man kan individuele gesprekstherapie heel zinvol zijn. Daarin kan hij zijn eigenwaarde versterken, de bronnen van stress in kaart brengen en alternatieve manieren zoeken om met die stress om te gaan.

 

 

Onzekerheid over seksuele rol

Berichtgeving in media over seksualiteit en hoe vrouwen en mannen zich moeten voordoen en gedragen, veroorzaakt bij veel mensen onzekerheid over hun seksuele rol.

In individuele gesprekken kan je kijken naar de grond van die onzekerheid en hoe je daar beter mee kan omgaan.

 

Onzekerheid over seksuele geaardheid

In een maatschappij waarin heteroseksualiteit –seksualiteit tussen man en vrouw– als norm wordt voorgesteld, voelen homoseksuele mensen zich soms onzeker en verward. 
Samen met een gespecialiseerde hulpverlener kunnen ze leren hoe ze er beter mee kunnen omgaan.