Raadpleging seksuologie en sekstherapie

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie - CeKSS

 

Op deze raadpleging kan je als volwassene (18-65 jaar) of oudere (+65 jaar) terecht indien je je zorgen maakt over je seksuele relatie of seksualiteit. Tevens kan je op deze raadpleging terecht voor diagnose, advies en zorg indien je kampt met een genderprobleem of genderdysforie. Omdat lichamelijke factoren een belangrijke oorzaak van seksuele problemen kunnen zijn, wordt intensief samengewerkt met de diensten gynaecologie, andrologie en urologie van UZ Leuven. 

Er is een aanbod van diverse therapievormen, die we kunnen aanpassen in functie van wat je nodig hebt: individuele gesprekstherapie, koppeltherapie en sekstherapie.

 

Maak een afspraak voor een intakegesprek

online aanvraag

enzlin_vierkant_72dpi.jpg

Privé raadpleging

prof. Paul Enzlin, PhD
klinisch psycholoog–seksuoloog en psychotherapeut - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
dinsdag:
8:30 - 9:30
woensdag:
8:30 - 12:30 13:00 - 18:00
toelen_vierkant_72dpi.jpg

Privé raadpleging

Hilde Toelen
klinisch psycholoog–seksuoloog en psychotherapeut - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
maandag:
9:00 - 12:00
dinsdag:
9:00 - 10:00 13:00 - 16:30
woensdag:
9:00 - 12:00

Privé raadpleging

Cathelijn Kames
klinisch seksuoloog en toegepast klinisch psycholoog - 016 34 80 00 - campus Gasthuisberg, volg zilveren pijl
maandag:
9:00 - 12:00 13:00 - 16:00
dinsdag:
9:00 - 11:00 13:00 - 17:00

Individuele gesprekstherapie

In individuele gesprekstherapie kan je je zorgen of problemen rond je seksualiteit en seksualiteitsbeleving, je seksuele geaardheid of je gender bespreken. Daarbij houden we rekening met jouw context. Je seksuele zorgen als man of vrouw, en je persoonlijke groei in je beleving van je seksualiteit of gender, staan centraal. Er zijn verschillende thema’s die regelmatig aan bod komen. 

De gesprekken gebeuren op geregelde tijdstippen –bijvoorbeeld tweewekelijks. Het verloop stemmen we af op je situatie.

 

Koppeltherapie

Je relatie beïnvloedt je seksualiteitsbeleving en omgekeerd. In koppeltherapie bespreken we beide samen. Daarbij gaan we ervan uit dat wat de ene partner seksueel (niet) doet een invloed heeft op wat de andere partner seksueel (niet) doet. In gesprekken met beide partners samen kunnen we stilstaan bij hoe beide elkaar wederzijds beïnvloeden. Zo leer je in koppeltherapie om samen (beter) over je relatie en seksualiteit –en wat er daarin speelt– te spreken met als doel iets te veranderen aan wat er niet goed loopt of wat je als storend ervaart.

De gesprekken gebeuren op geregelde tijdstippen –bijvoorbeeld tweewekelijks. Het verloop stemmen we af op je situatie.

 

Sekstherapie

Sekstherapie is een specifieke vorm van gesprekstherapie, waarbij we de gesprekken eventueel kunnen aanvullen met opdrachten voor thuis of ‘huiswerk’. Zo zoeken we samen met jou en je partner naar manieren om een bevredigende (seksuele) relatie te komen. Thema’s die in sekstherapie regelmatig aan bod komen zijn: verschil in zin om te vrijenopwindingsproblemenorgasmeproblemenpremature ejaculatie en pijn bij het vrijen (dyspareunie en vaginisme).

Opdrachten en huiswerk
Als je kampt met een seksueel probleem kom je dikwijls in een impasse. Soms valt je seksualiteit helemaal stil en vermijd je alle intimiteit met je partner. Hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt om opnieuw te starten. In sekstherapie werken we daarom vaak met opdrachten en oefeningen, die jou en je partner de kans geven om een nieuwe (seksuele) ontdekkingstocht aan te vatten. De oefeningen gebeuren thuis. We bespreken ze uitgebreid vooraf en passen ze aan de mogelijkheden van beide partners aan. Tijdens een volgende sessie bespreken we ze na.

Verloop
Sekstherapie is een vorm van kortdurende gesprekstherapie. Na een intensievere opstartfase met wekelijkse of tweewekelijkse gesprekken volgt een ritme van afspraken om de 3 tot 6 weken. Met een vijftal gesprekken kan je vaak al heel wat vooruitgang boeken. Het verloop van de sekstherapie stemmen we af op je situatie.

 

Tarieven

Individueel 45 minuten 47,72 euro
Koppel 60 minuten 63,63 euro

Er is geen terugbetaling door het ziekenfonds voorzien.

Werkwijze afspraken

Aanvragen voor therapie worden op dinsdag behandeld. Nadien word je gecontacteerd, naar keuze telefonisch of per e-mail, om een afspraak voor een intakegesprek vast te leggen. Je afspraak wordt pas definitief ingepland nadat je de afspraak hebt bevestigd.

Verhinderd?

Ben je verhinderd voor je afspraak? Laat het ons zo snel mogelijk weten, zodat we tijdens de vrijgekomen tijd andere mensen kunnen helpen.

Attest

Je kan een attest verkrijgen met de datums en uren van je therapie. Dat attest geldt echter niet als medisch attest (ziektebriefje). Het wordt niet door elke werkgever aanvaard ter staving van je afwezigheid op het werk. Ga dit vooraf na bij je werkgever.

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie

Vraag gesprek aan

 

*: velden met een sterretje zijn verplicht in te vullen