Raadpleging seksuologie en sekstherapie

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie - CeKSS

Op deze raadpleging kan je als volwassene (18-65 jaar) of oudere (+65 jaar) terecht indien je je zorgen maakt over je eigen seksualiteit, de seksuele relatie met je partner. In het centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie kan je ook terecht op de raadpleging gender wanneer je advies en zorg nodig hebt rond genderdysforie of genderincongruentie. 

Er is een aanbod van diverse therapievormen, die de experts van het centrum aanpassen in functie van wat je nodig hebt: individuele gesprekstherapie, koppeltherapie en sekstherapie. Omdat seksuele problemen ook een lichamelijke oorzaak kunnen hebben, wordt intensief samengewerkt met de diensten gynaecologie en urologie en de dienst reproductieve en congenitale endocrinologie van de UZ Leuven.

Maak een afspraak

online aanvraag

Locatie

Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
Herestraat 49, 3000 Leuven

psychiater-psychotherapeut en klinisch seksuoloog - 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
woensdag:
9:00 - 17:45
donderdag:
9:00 - 17:45
klinisch seksuoloog en systeemcounselor - 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2
maandag:
9:00 - 18:00
dinsdag:
10:00 - 17:30
woensdag:
10:00 - 17:00
donderdag:
10:00 - 17:30
vrijdag:
9:00 - 13:00
Klinisch seksuoloog in opleiding onder supervisie van een lid van de vaste staf | 016 34 80 00 - Psychiatriegebouw Campus Gasthuisberg, Rode straat, poort 2

 

Individuele gesprekstherapie

Tijdens individuele gesprekken wordt met jou gewerkt rond je seksuele klacht of vraag waarbij er aandacht kan zijn voor jouw zorgen rond je seksueel functioneren, je seksualiteitsbeleving, je seksuele oriëntatie of je gender. Aan de hand van een gepersonaliseerd therapeutisch traject, streeft de therapeut naar een vermindering van je zorgen rond je (seksuele) beleving of je seksueel functioneren. In die individuele gesprekken houden de experts uiteraard ook rekening met jouw context.

Koppeltherapie

Je relatie beïnvloedt je seksualiteitsbeleving en omgekeerd. In koppeltherapie bespreken de therapeut beide elementen samen. Daarbij gaat hij ervan uit dat wat de ene partner seksueel (niet) doet een invloed heeft op wat de andere partner seksueel (niet) doet. In gesprekken met therapeut en beide partners samen kan je stilstaan bij hoe beiden elkaar wederzijds beïnvloeden. Zo leer je in koppeltherapie om samen (beter) over je relatie en seksualiteit – en wat er daarin speelt – te spreken. Dat heeft als doel iets te veranderen aan wat er niet goed loopt, wat je als storend of als een gemis ervaart.

Sekstherapie

Sekstherapie is een specifieke vorm van gesprekstherapie waarbij de therapeut de gesprekken kan aanvullen met opdrachten voor thuis of ‘huiswerk’. Zo zoekt de therapeut samen met jou en (eventueel) je partner naar manieren om tot een meer bevredigende (seksuele) relatie te komen.

Seksuele zorgen die zowel in individuele, koppel- en sekstherapie aan bod komen en waarvoor mensen regelmatig consulteren op deze raadpleging zijn: verschil in zin om te vrijen, opwindingsproblemen, orgasmeproblemen, premature ejaculatie, pijn bij het vrijen (dyspareunie) en vaginisme.

Voor deze therapievormen worden gesprekken op geregelde tijdstippen – bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks – gepland in functie van de situatie, nood en vraag. Het verloop stemt de therapeut af op jouw of jullie mogelijkheden.

Raadpleging via telefoon of videochat

Naast raadplegingen in het ziekenhuis is ook een raadpleging via telefoon of videochat mogelijk. Zorgmedewerkers of medewerkers van het secretariaat maken je hierbij graag wegwijs.

Tarieven
 

raadpleging minuten euro
individueel 45 57.55
koppel 60 76.40
via video 45 51.30
via video 60 68.41
via telefoon 45 34.21
via telefoon 60 54.30


Terugbetaling ziekenfonds

Een beperkte terugbetaling is mogelijk, afhankelijk van je ziekenfonds. Vraag dit na en bezorg zo nodig een formulier voor terugbetaling aan een zorgmedewerker van deze raadpleging, die dit helpt in orde te brengen.

Werkwijze afspraken

Aanvragen voor therapie worden op dinsdag behandeld. Nadien word je gecontacteerd, naar keuze telefonisch of per e-mail, om een afspraak voor een intakegesprek vast te leggen. Je afspraak wordt pas definitief ingepland nadat je de afspraak hebt bevestigd.

Verhinderd?

Ben je verhinderd voor je afspraak? Laat het ons zo snel mogelijk weten, zodat we tijdens de vrijgekomen tijd andere mensen kunnen helpen.

Attest

Je kan een attest verkrijgen met de datums en uren van je therapie. Dat attest geldt echter niet als medisch attest (ziektebriefje). Het wordt niet door elke werkgever aanvaard ter staving van je afwezigheid op het werk. Ga dit vooraf na bij je werkgever.

Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie

Aanvraag gesprek

*: velden met een sterretje zijn verplicht in te vullen


Een andere vraag?
cekss [at] upckuleuven.be

campusplan_ghb_straten_en_poorten_2023_-_3op4_grijs.png

Rode straat, poort 2
Campus Gasthuisberg | route en parkeren

Vind gepaste zorg